1 op de 10 kinderen in Enschede en Almelo groeit op in armoede

KaartENSCHEDE - In Almelo groeit 1 op de 10 kinderen op in armoede. In Enschede ligt dat percentage met 12,7 procent nog hoger. In Tubbergen groeien van deze regio de minste kinderen op in armoede: ‘maar’ drie procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2018 groeiden 264.000 kinderen in Nederland op in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, dat zijn 1 op de 12 kinderen. Wat die lage-inkomensgrens is, hangt af van de gezinssituatie. In 2018 lag de grens voor een alleenstaande op netto 1.060 euro per maand. Voor een paar was dat 1.460 euro, en met twee minderjarige kinderen 2.000 euro.

Financieel in de knel

Een groot deel van de gezinnen met een laag inkomen komt financieel in de knel, ziet het CBS. Zo kan de helft van de gezinnen met minderjarige kinderen niet jaarlijks op vakantie. Ook blijft er vaak geen geld over voor nieuwe kleren, een computer of tablet. Het grootste deel van deze gezinnen moet rondkomen van een uitkering.

Goed nieuws: het aantal kinderen in een gezin dat al minstens vier jaar moet rondkomen van een laag inkomen daalde met vijfduizend, tot 103.000 kinderen. Benieuwd naar jouw gemeente? Bekijk de kaart hierboven.

Ronald (56) uit Enschede belandde eind 2014 in een crisis toen zijn bijstandsuitkering werd stopgezet. Hij vertelt in onderstaande video over zijn leven in armoede:

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto