Volledig scherm
© GUUS SCHOONEWILLE

15 maanden cel voor bedonderen Twentse fietsenhandelaren

ZWOLLE - De in Duitsland wonende Nederlander Hendrik B. (51) verdwijnt voor 15 maanden achter de tralies voor het doorverkopen van dure elektrische fietsen die hij bij verschillenden Twentse fietsenhandelaren huurde. 

Handlanger Henry de J. (49) uit is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. Zijn partner Jeannine de J. (54) speelde volgens het Openbaar Ministerie ook een rol, maar dat vinden de de rechters in Zwolle niet bewezen, ze spraken haar vrij.

Meneer Smit

Eind 2016, begin 2017 kregen fietsenhandelaren in Beuningen, Tubbergen, Diepenheim, Slagharen, Gramsbergen, Hardenberg en Nieuwleusen bezoek van een zekere ‘meneer Smit uit Slochteren’ en een kompaan. Hij zegt dat hij in de buurt vakantie viert en graag elektrische fietsen wil huren. ‘Smit’ krijgt de fietsen mee maar brengt ze nooit meer terug. Als een van de fietsenhandelaren foto’s van de huurder op Facebook plaatst melden meerdere handelaren zich.

Na tips van andere Facebook-gebruikers leidt het spoor naar het Duitse Emlichheim. Daar wonen Henry de J. (49) en zijn partner Jeannine de J. (54) op dat moment. Een twintigtal handelaren en medewerkers zoekt het stel ergens in 2017 op en eist de gehuurde fietsen op. Het is geen prettig gesprek tussen de beide partijen, er wordt links en rechts getrokken en geduwd, maar op het einde vertrekken de handelaren met lege handen. Hun fietsen zijn allemaal verkocht bij pandjeshuizen en kringloopwinkels.

Opgelicht

Twee weken geleden gaven Henry en Jeannine aan dat ze zich bedonderd voelden door Hendrik B.. De vage kennis die Henry ooit eens ontmoette tijdens het uitzitten van een gevangenisstraf zou zich hebben voorgedaan als een welvarende zakenman die in partijen fietsen deed. 

Omdat B. vlak voor de kerst alleen in een hotel zat, nodigden ze hem uit om de feestdagen bij heb in Emlichheim door te brengen. Hij vroeg hen om hem te helpen bij het aan- en verkopen van fietsen. Dat B. met iets strafbaars bezig was wisten ze niet aldus het stel. De rechters in Zwolle geloven dat verhaal niet. Volgens hen wist Henry de J. wel degelijk waar hij mee bezig was.