Volledig scherm
© Venema Media

185 vergunningaanvragen in Overijssel liggen stil door uitspraak stikstofwet

ENSCHEDE - In de provincie Overijssel liggen 185 agrarische vergunningaanvragen stil vanwege de uitspraak die de Raad van State deed over de stikstofwet PAS. Zolang niet duidelijk is wat de gevolgen en mogelijke oplossingen zijn, zitten deze 185 Overijsselse boeren in de wachtstand.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie Overijssel. De Raad van State oordeelde op 29 mei dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet langer gebruikt mag worden als basis om vergunningen in de buurt van Natura 2000-gebieden te verlenen. Dat betekent dat iedereen die een vergunning heeft aangevraagd voor activiteiten in de buurt van deze natuurgebieden, nu niet verder kan met deze procedure.

Milieu-organisaties

De uitspraak heeft ook grote gevolgen door boeren die al een vergunning hadden gekregen van de provincie op basis van de PAS, maar die nog niet onherroepelijk waren. Vergunningen van acht Twentse boeren zijn aangevochten door milieu-organisaties Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu. Zij hebben gelijk gekregen van de Raad van State, wat betekent dat de vergunningen niet meer gelden.

Als de boeren al wel begonnen zijn met activiteiten die in de vergunning geregeld zijn, is er nu sprake van een illegale situatie. De provincie gaat voorlopig echter niet handhaven, zegt een woordvoerder. „In afwachting van landelijke richtlijnen.” De twaalf provincies hebben met het rijk afgesproken dat de regie daarvoor bij de landelijke overheid ligt. 

Wegen en huizen

Het zijn niet alleen boeren die geraakt worden door de PAS-uitspraak. Ook infrastructuur- en woningbouwplannen worden er door geraakt. De provincie inventariseert welke projecten met de gevolgen te maken krijgen. Die inventarisatie wordt niet voor het einde van de zomer verwacht.