26.000 handtekeningen voor petitie tegen parkeertarieven ziekenhuizen
ENSCHEDE - De petitie van ouderenbond KBO-PCOB tegen de parkeertarieven bij ziekenhuizen is 26.000 keer ondertekend. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer.
De petitie van KBO-PCOB tegen de parkeertarieven bij ziekenhuizen werd in nog geen twee maand tijd 26.000 keer ondertekend. „Dat zegt wel wat", vindt woordvoerder Arno Heltzel van de ouderenbond. „Het is voor veel mensen een bron van irritatie.”
Niet voor het plezier
Ook in Twente is er flinke kritiek. Onder meer op de hoge tarieven bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Daar zijn bezoekers 2,90 euro per uur kwijt. Tegen een verhoging van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Hengelo en Almelo met vijftig cent naar 1,50 euro per uur was ook veel verzet, ook uit de politiek. Dat lijken geen hoge bedragen. „Maar als je vaak naar het ziekenhuis moet, kan dat oplopen naar honderden euro's”, zegt Heltzel. „Ik heb iemand gesproken die in een jaar duizend euro aan parkeerkosten kwijt was. En je parkeert daar niet voor je plezier.”
Grote verschillen
Daar komt bij, zegt Heltzel, dat ziekenhuizen heel verschillend met het betaald parkeren omgaan. „Bij de een zijn de eerste tien minuten gratis, bij de ander het eerste uur. En de een verstrekt na behandeling bij spoedeisende hulp wel een uitrijkaart en de ander niet.”
Melkkoe
De ouderenbond hoopt met de petitie ziekenhuizen en politiek zover te krijgen dat er een maximum aan de hoogte van het parkeertarief wordt vastgesteld. Verder wil de bond dat ziekenhuizen meer inzicht geven in de opbrengst van het betaald parkeren. Volgens KBO-PCOB gebruiken zij automobilisten steeds meer als een melkkoe. ZGT en MST hebben altijd aangegeven niet te verdienen aan het parkeren.
De petitie wordt dinsdagmiddag overhandigd in de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
1Twente sprak met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Beluister het interview hieronder terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.