Volledig scherm
De parkeertarieven bij ziekenhuizen vormen een bron van irritatie voor veel mensen.

26.000 handtekeningen voor petitie tegen parkeertarieven ziekenhuizen

ENSCHEDE - De petitie van ouderenbond KBO-PCOB  tegen de parkeertarieven bij ziekenhuizen is 26.000 keer ondertekend. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

 De petitie van KBO-PCOB tegen de parkeertarieven bij ziekenhuizen werd in nog geen twee maand tijd 26.000 keer ondertekend. „Dat zegt wel wat", vindt woordvoerder Arno Heltzel van de ouderenbond. „Het is voor veel mensen een bron van irritatie.”

Niet voor het plezier

Ook in Twente is er flinke kritiek. Onder meer op de hoge tarieven bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Daar zijn bezoekers 2,90 euro per uur kwijt. Tegen een verhoging van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Hengelo en Almelo met vijftig cent naar 1,50 euro per uur was ook veel verzet, ook uit de politiek. Dat lijken geen hoge bedragen. „Maar als je vaak naar het ziekenhuis moet, kan dat oplopen naar honderden euro's”, zegt Heltzel. „Ik heb iemand gesproken die in een jaar duizend euro aan parkeerkosten kwijt was. En je parkeert daar niet voor je plezier.”

Grote verschillen

Daar komt bij, zegt Heltzel, dat ziekenhuizen heel verschillend met het betaald parkeren omgaan. „Bij de een zijn de eerste tien minuten gratis, bij de ander het eerste uur. En de een verstrekt na behandeling bij spoedeisende hulp wel een uitrijkaart en de ander niet.”

Melkkoe

De ouderenbond hoopt met de petitie ziekenhuizen en politiek zover te krijgen dat er een maximum aan de hoogte van het parkeertarief wordt vastgesteld. Verder wil de bond dat ziekenhuizen meer inzicht geven in de opbrengst van het betaald parkeren. Volgens KBO-PCOB gebruiken zij automobilisten steeds meer als een melkkoe. ZGT en MST hebben altijd aangegeven niet te verdienen aan het parkeren.

De petitie wordt dinsdagmiddag overhandigd in de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1Twente sprak met Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Beluister het interview hieronder terug.