Volledig scherm

3 Twentse restaurants prolongeren Michelinster, Achterhoekse zaak verliest ster

ENSCHEDE - Drie toprestaurants in Twente behouden hun Michelinster. Het gaat om Hotel ‘t Lansink in Hengelo, Landhuishotel Bloemenbeek in De Lutte en De Swarte Ruijter in Holten. De Strandlodge in Winterswijk verliest het prestigieuze keurmerk. Verder kwamen er geen restaurants bij in deze regio die een Michelinster krijgen.

Dat werd deze maandag bekend tijdens de jaarlijkse bekendmaking van de ‘sterren’. Er kwamen geen Michelinsterren bij voor de restaurants in Twente, maar ze gingen er ook niet af.

Strandlodge is teleurgesteld

Quote

Natuurlijk is dit voor ons allemaal een zware teleurstel­ling

Chef-kok Mike Vrijdag van De Strandlodge

In Winterswijk was dat een ander verhaal: De Strandlodge verliest na vier jaar het keurmerk. Chef-kok Mike Vrijdag is teleurgesteld, maar gaat niet bij de pakken neerzitten. ,,Natuurlijk is dit voor ons allemaal een zware teleurstelling. We hebben een ster gekregen met dingen doen die we leuk vinden. Daar gaan we gewoon mee door, met opgeheven hoofd. We zijn dankbaar voor de kansen die we dankzij Michelin hebben gekregen en gaan vol gas door.’’

Mede-eigenaar van de Strandlodge Kees Hensen reageert gelaten op het nieuws dat Michelin geen ster meer heeft toegekend aan het restaurant. ,,Dat is heel jammer, vooral voor Mike. Of het onverwacht komt? Ik denk daar niet heel veel over na van tevoren. Het is heel jammer.’’

Al jaren een Michelinster

De drie eetgelegenheden in Twente die de prestigieuze erkenning behouden, hebben al enkele jaren een Michelinster. Zo is het voor Hotel 't Lansink het zevende achtereenvolgende jaar dat zij de Michelinster krijgen toebedeeld. Bij de Bloemenbeek in De Lutte nemen ze het prestigieuze keurmerk voor de achtste keer in ontvangst. De Swarte Ruijter in Holten krijgt de ster voor de vijfde keer.

Acht nieuwe restaurants

Acht restaurants in Nederland kregen een nieuwe Michelinster, maar daarbij zaten geen restaurants uit Twente en de Achterhoek. Het gaat om Graphite in Amsterdam, Zout & Citroen in Oosterhout, Noble Kitchen in Cromvoirt, Rantree in Maastricht, Beluga Loves You in Maastricht en Versaen in Ravenstein.

De Librije in Zwolle behoudt de drie sterren, die ze al sinds 2004 heeft. „Het is fijn om hier weer te staan. We vinden het nog steeds leuk”, zei eigenaresse Thérèse Boer tijdens de uitreiking.

Nederland telt nu 111 sterrenrestaurants. Dat is er eentje meer dan vorig jaar. Bekijk hieronder alle restaurants: