Volledig scherm
© Reinier van Willigen

400 trucks trekken toeterend door Twente

In BeeldENSCHEDE - Met veel lawaai rijden zaterdagmiddag 400 truckers door Twente; met als bijrijder verstandelijke gehandicapten. Zij hebben een topdag. Overal langs de route staan mensen naar ze te zwaaien. En dan wordt er goed hard terug getoeterd. De 26e TruckRun is weer een mooie happening.

Een van de ‘bijrijders’ is Esmeralda; ze kan amper wachten tot ze in ‘haar’ vrachtwagen kan stappen. Ze is wagen ‘vier negen’, zegt ze. “Eh, dat is 49; dat vind ik een heel leuk nummer, hoor. Het mooiste is als de chauffeur gaat tuten. Hij moet veel tuten.” De hele tijd dat lawaai kan haar niks schelen. “Daar kan ik goed hebben. Ik heb veel tegen, maar mijn oren zijn helemaal goed.” Ze heeft voor de chauffeur een cadeautje meegenomen. “Omdat het zo fijn is om mee te rijden.”

Zwaaien

Marcel Hors heeft al ruim een uur van te voren op bomvolle parkeerplaats bij De Grolsch Veste in Enschede zijn truck opgezocht; wagen 185 in de colonne. “Een Volvo, wel cool”. Op zijn jas heeft hij een Volvo-speld, dus hij zit helemaal goed, vind hij. “Maar ik ben geen Volvo-fan. Ik ben meer van Amerikanen, van die Mac’s. Maar dit is ook gaaf. Het is mooi als overal mensen zwaaien. En dan zwaai ik terug. Gezellig."

Inhaalactie 

Volledig scherm
Armando van der Meer geniet van vrachtwagens en gaat er graag mee op de foto. © Lucien Baard

Armando van der Meer (22) uit Almelo was er vorig jaar ook bij. "Ik vind het leuk als ik een bekend onderweg zie. Dan zwaai ik wel. maar niet naar iedereen hoor. Veel toeten, dat vind ik mooi."  En hij hoopt op een inhaalactie. "Vorig jaar ging mijn chauffeur dat doen, maar toen ging die ander ook harder rijden. Dan moet het vandaag maar gebeuren. Die chauffeur was leuk. Hij was aardig en deelde zijn drinken met me."

Jong en oud rijdt mee. Van licht tot zwaar gehandicapt. De TruckRun wordt elk jaar georganiseerd door de Tukker Truckers en de Twentse Zorgcentra, die hulp biedt aan 1900 mensen met een verstandelijke beperking.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen
Volledig scherm
© Lucien Baard
Volledig scherm
© Lucien Baard