Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

462 Twentse boeren staakten intensieve veeteelt

Honderden Twentse boeren stopten de afgelopen jaren met het intensief houden van varkens of kippen, omdat ze niet wilden of konden investeren in een emissiearme stal. Dat blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Twente.

De boeren maakten gebruik van de zogenoemde stoppersregeling, een gedoogconstructie voor varkens- en pluimveehouders, die niet wilden of konden investeren in nieuwe of verbeterde stallen. Al in 2005 werd besloten dat deze stallen in 2010 emissiearm moesten zijn, om de uitstoot van ammoniak en fijnstof te verminderen. Dit bleek voor velen onmogelijk. Verschillende groepen kregen uitstel, onder wie de zogenoemde 'stoppers', boeren die besloten niet met die tak door te gaan. De stoppersregeling maakte het mogelijk dat zij tot 1 januari 2020 mochten doorboeren in de verouderde stal, mits ze er fors minder dieren gingen houden.

In Twente kozen de afgelopen jaren 462 boeren ervoor met hun bedrijf of een deel van de intensieve veehouderij te stoppen, zo blijkt uit cijfers van de Omgevingsdienst Twente. Roberd Gerritsen, projectleider bij de dienst, herinnert zich de gesprekken met boeren. De prijs voor varkensvlees lag een stuk lager dan nu, er was onrust in de sector. De keuze binnen een paar jaar met het bedrijf te stoppen, of van een bepaalde tak afscheid te nemen, was nooit makkelijk. "Het is je inkomen, je toekomst. En je verleden; je stopt met iets wat al generaties in de familie zit." Maar het was vaak wel een onvermijdelijke.

Meeste stoppers in Hof van Twente en Tubbergen

De meeste stoppers komen uit de gemeenten Hof van Twente en Tubbergen. Het zijn geen 'grote jongens', maar vooral kleinere boeren van gemengde bedrijven, die hooguit duizend varkens hielden en waar varkenshouderij ondergeschikt was. Gerritsen: "Heel veel boeren blijven bestaan, als melkveehouder of paardenhouder."

Een aantal boeren stopte jaren terug al. De dieren zijn weg, stallen zijn gesloopt. Er zijn ook veehouders die de stoppersregeling gebruikten om zo lang als dat mocht in afgeslankte vorm door te boeren.

Handhavers van de omgevingsdienst controleren vanaf komende week of veehouders echt zijn gestopt. Het houdt in dat ze erf voor erf af gaan, door stallen lopen en met boeren praten over hun toekomst. Bijvoorbeeld over wat er met oude gebouwen gaat gebeuren.