Kabouterpad
Volledig scherm
Kabouterpad © Frans Nikkels

5 budgetvriendelijke uitjes voor het hele gezin in deze regio

Gezinnen moeten voor een dagje uit in eigen land steeds dieper in de buidel tasten. Gelukkig zijn er ook leuke uitjes in deze regio waarvoor je de buidel gewoon dicht kan laten of 'm maar een klein stukje open hoeft te doen. Hieronder 5 budgetvriendelijke uitjes voor het hele gezin in Twente en de Achterhoek.

1. Boerderijmuseum De Neeth in Aalten

Ga terug in de tijd met een bezoek aan het boerderijmuseum in Aalten. In het museum is te zien hoe de Achterhoekse bevolking vroeger leefde en werkte. Zo is er een verzameling van oude gebruiksvoorwerpen, staan er grote en kleine landbouwwerktuigen en kun je de traditionele kledij bekijken van 1850 tot 1950. Daarnaast is de boerderij ook gewoon nog in bedrijf. Er zijn 120 melkkoeien en er worden bijen gehouden. Uitgekeken? Dan is er ook nog een speeltuin met onder meer een kabelbaan, skelters en een konijnentuin.

Het museum is gratis toegankelijk in augustus op woensdag van 13.30 tot 17.00 uur. De speeltuin (ook gratis) is tot en met oktober dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur. Klik hier voor meer informatie.

2. Erve Kuiper in Denekamp

Hier kun je het lekkerste ijsje van Europa proeven - honing yoghurtijs met walnoten en frambozen - en tegelijkertijd kennismaken met een boerenbedrijf 2.0. Je kunt zelf op onderzoek uit dankzij informatieborden vol feitjes over de boerderij en de dieren.

En wil je nog meer weten? Op de website staat dat de kans groot is dat je boer Erik op het erf tegen het lijf loopt. ‘Hij vertelt met liefde over zijn bedrijf en hoe het eraan toe gaat op de boerderij!’

En niet alleen ijsliefhebbers, maar ook wielrenfanaten kunnen hun hart ophalen bij Erve Kuiper. Hier is namelijk het geboortehuis van oud-profwielrenner Hennie Kuiper. Om hem te eren is er een vaste tentoonstelling over zijn wielrencarrière.

De boerderij is, uitgezonderd van de maandag, op alle dagen open van 10.00 tot 20.00 uur.

3. De Manderveense Aardbei in Manderveen

Bij de Manderveense Aardbei groeien zoveel aardbeien, dat iedereen mag meehelpen om de rode vruchtjes te plukken. Vooral voor kinderen een leuke activiteit in de natuur, tussen de ontelbare meters aan aardbeienplanten van het familiebedrijf. 

De Manderveense Aardbei plaatst elke dag een bericht op Facebook of er die dag kan worden geplukt, omdat dit pas de dag ervoor kan worden bepaald. De geplukte aardbeien mag je na het plukken mee naar huis nemen. De kosten daarvoor bedragen 2,95 euro per pond.

Volledig scherm
© Lenneke Veerbeek

4. Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Kinderen kunnen vanaf Buitencentrum Sallandse Heuvelrug met een knapzak, een puntmuts en rood geschminkte wangen op zoek naar kabouters in het bos. Tijdens een wandelroute van zo'n 1,5 kilometer luister je samen naar een verhaal uit het kabouterboek, doe je kabouteropdrachten en ga je op zoek naar kaboutersporen.

De zoektocht duurt zo'n 45 minuten en kost 5,- euro per kind (volwassenen gratis). Je kunt het kabouterpad bewandelen tijdens de openingstijden van het buitencentrum: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Klik hier voor meer info.

5. Maïsdoolhof en pluktuin in Fleringen

Zin om te verdwalen? In Fleringen is het Groot Twentsch Maïsdoolhof weer geopend. Vier hectare aan maïsvelden, met kronkelige paden die uiteindelijk leiden naar een grote uitkijktoren in het midden van het doolhof. En als je die eenmaal hebt gevonden ben je er nog niet: de route naar buiten is een andere dan op de heenweg. Tijdens de zoektocht naar de toren kunnen kinderen een speurtocht spelen.

Geen liefhebber van een doolhof? Er is ook een pluktuin waar je zelf een bos bloemen bij elkaar kan plukken. De bloementuin is ruim drieduizend vierkante meter groot: keuze genoeg dus.

Het Maïsdoolhof kost 4 euro per persoon. Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen. Een bos bloemen plukken kost eveneens 4 euro.