Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

5 tips: wat te doen met je kerstboom (en wat vooral niet)?

ENSCHEDE - De feestdagen zijn nu echt voorbij. De kerstballen kunnen weer in de opbergdoos, de kersthuisjes kunnen naar zolder en de dennennaalden in de prullenbak. Maar waar moet je de kerstboom laten? Zondag is het Driekoningen en volgens een populaire ongeschreven regel is het dan de hoogste tijd de kerstboom weer de deur uit te doen. Hieronder vier tips wat te doen met jouw kerstboom (en wat vooral niet te doen).

1. Brandhout? Nee!

Het ligt redelijk voor de hand voor mensen met een open haard: zaag de kerstboom in stukken en stook een lekker vuurtje. Toch wordt dit sterk afgeraden. De traditionele kerstboom is een fijnspar, een boom die niet geschikt is als brandhout voor een open haard. Verbranding van een fijnspar zorgt namelijk voor te veel afzetting van teer in het rookkanaal. Gevaarlijk want die teeraanslag kan uiteindelijk een schoorsteenbrand veroorzaken. Kortom: niet doen dus.

2. Naar buiten ermee!

Veel mensen kiezen ervoor hun kerstboom weg te doen en het jaar erop gewoon een nieuwe te halen. Ben jij zo iemand en woon je in Enschede, Hengelo, Oldenzaal of Wierden? Dan hebben wij goed nieuws: in deze gemeenten worden bomen (zonder kluit) gratis aan huis opgehaald door Twente Milieu. Ook in sommige dorpen die tot de gemeente Hof van Twente behoren, worden kerstbomen gratis opgehaald door verenigingen.

Het enige dat je als inwoner van een van deze gemeenten hoeft te doen is de boom (uiteraard zonder versiering) aan de straat zetten. Klik hier voor meer informatie over wanneer de kerstbomen worden opgehaald.

In de overige gemeenten kost het wegdoen van de kerstboom iets meer moeite. Daar moet je de kerstboom namelijk zelf naar het afvalbrengpunt brengen. Je kunt ‘m ook in stukken zagen en in de groene afvalbak deponeren. Let er wel op dat er geen versiersels en nepsneeuw meer in de boom zit, want die zijn niet geschikt voor de gft-bak.

Volledig scherm
© Getty Images/Cultura RF

3. Planten!

Heb je een boom mét een kluit? Zet ‘m dan in de tuin, zodat je de boom de volgende kerst weer kunt hergebruiken. Als je dit doet mét pot, blijven de wortels mooi compact; dan is het uitgraven en binnenzetten volgende keer geen hels karwei.

4. Alternatieve kerstboom

Tegenwoordig lijkt alles wat een uitgerekte driehoekige vorm heeft, als kerstboom door te mogen gaan. Plankjes hout op kunstige wijze aan de muur geplakt, metalen spiralen met wat kerstballen erin; de alternatieve boom is absoluut in opmars. Deze ‘oude’ kerstboom kun je ook best optuigen als paastak, of eerst gebruiken als winterse versiering in je huis.

5. Nieuwe kamerplant

Negeer de ongeschreven regel dat de kerstboom voor zondag het huis uit moet (regels zijn er immers om gebroken te worden) en verleng het kerstgevoel. De sneeuw laat nog even op zich wachten, maar áls de witte vlokken komen is het toch wel extra gezellig als er nog een kerstboom staat. Als je nog een tijdje van jouw boom wil genieten, zorg dan dat 'ie niet te dicht bij de verwarming staat en geef 'm elke dag een flinke scheut water.