6 redenen waarom we achter het stuur blijven appen
ENSCHEDE - We weten dat het gevaarlijk kan zijn, toch doen we het massaal. Appen achter het stuur. Het is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen, maar waarom doen we het eigenlijk? Zes redenen waarom we achter het stuur blijven appen.
1. Omdat de mobiele telefoon de mens heeft veranderd. We zijn stap voor stap verslaafd geworden aan de constante stroom van informatie en het 'contact' hebben met de buitenwereld.
2. Omdat uit onderzoeken blijkt dat er bij sms'en whatsappen dopamine vrijkomt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Elk berichtje dat we ontvangen geeft ons een blij gevoel. Dat wil je niet missen.
3. Omdat mensen sociale wezens zijn. Ons instinct dwingt ons ertoe contacten te onderhouden met de medemens; een overlevingsstrategie. De mobiele telefoon versterkt die impuls.
4. Omdat ook voor een digitaal verslaafde niets belangrijker is dan 'het volgende berichtje'. Wetenschappers maken een vergelijking met het rijden met drank op. We nemen kleine slokje van Facebook, Twitter, WhatsApp, Tinder... De appende automobilisten ziet niet alleen minder, ze slingeren ook.
5. Omdat we onszelf overschatten. We hebben de situatie onder controle, die paar seconden doen er niet toe. Fout: het schrijven en versturen van een bericht duurt zeker vier seconden. In die tijd heb je 150 meter snelweg gemist bij 120 km/u. En bij 80 km/u nog altijd zo'n 100 meter, een voetbalveld lang.
6. Omdat we het gevaar bagatelliseren. We praten toch ook met onze medepassagiers? Klopt; ook dan blijken we trager te reageren. Echter blijkt uit studies dat praten met medepassagiers niet leidt tot een verhoogd risico op een ongeluk. Het zou zo kunnen zijn dat medereizigers de bestuurder helpen bij het scannen van de omgeving, of dat ze actief wijzen op mogelijke gevaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.