65 historische Scania Vabis trucks maken bijzondere tocht door Twente

VIDEOALMELO - Een bijzonder stoet van 65 historische Scania Vabis trucks maakt zaterdag een tocht door Twente. Scania-liefhebbers uit het hele land rijden mee. De jongste truck is 40 jaar oud. 

Niets mooier dan rijden in zo’n Scania, zeggen de organisatoren Rijk Wibbelink (72) uit Goor en Onny Vogelsang (67) uit Hengelo. Toen ze nog een eigen transportbedrijf runden kwam er niets anders op de weg dan Scania’s. “Trots is misschien een verkeerd woord als we achter het stuur zitten van deze historische wagens. Eigenlijk valt het ook niet goed te beschrijven; het is het gevoel, liefde voor het merk.”

In de stoet rijden enkele bijzondere exemplaren mee, zoals een wagen met een verlengde neus omdat de eigenaar er een V8 in heeft gelegd. Maar ook een Scania met extra lange oplegger, die altijd voor uitzonderlijk vervoer is ingezet. Verder ook een betontruck en brandweerwagen.

Bassie en Adriaan

Die laatste is van Rotterdammer Peet Jansen (71), die destijds de truck wilde ombouwen naar een camper. Deels uit nostalgie. Hij heeft zelf de grote weg bereden in zo’n Scania. “En ik koos een brandweerwagen, omdat die in verhouding weinig kilometers maakt. Maar ja, bij de brandweer vonden ze dat idee niet zo leuk. Toen heb ik ‘m maar gerestaureerd. Mooi hè? Alleen; nou heb ik geen camper.” Hoewel; deels waar. “Voor zijn trips hangt hij er een dichte opleggen achter, in brandweerstijl. Daar heeft hij zijn bed, toilet en keukentje in gebouwd. Maar zonder ramen dus. “ja, anders is het me toch te veel Bassie en Adriaan.”

Hard werken

Wibbelink en Vogelsang genieten van het overzicht van al die oude trucks, die zaterdag een rit van een kleine 200 kilometer door Twente maken. Dat is hard werken, weten ze. “Die wagens hebben geen stuurbekrachtiging, amper rembekrachtiging, geen airco… na een paar 100 kilometer voel je de spieren wel hoor. Je moet heel bewust rijden. Zoals vandaag de dag; poot op het dashboard, wat je wel eens ziet… Dat zit er met deze wagens niet in.”

Over andere merken geen slecht woord, maar ze geloven diep in hun hart dat 90 procent van de truckers toch het liefst in een Scania rijdt. “Ook nog de hedendaagse. De Scania is het summum.” Toen stap voor stap de nieuwe eigenaar van Wibbelinks bedrijf het wagenpark veranderde, heeft -ie echt wel eens gedacht: “shit, weer een DAF erbij.”

Volledig scherm
Janneke van Veldhuizen en Wim Hardeman uit Barnveld © Lucien Baard
Volledig scherm
Peet Jansen had hier eigenlijk een camper van willen maken, maar dat vonden brandweerlieden niet zo'n tof idee. © Lucien Baard
Volledig scherm
Een deel van de 65 historische Scania's die meerijden © Lucien Baard