Volledig scherm
Het busstation in Enschede © Emiel Muijderman

‘Aansluiting op bus en trein in Twente kan beter’

ENSCHEDE - De treinreiziger merkt volgens onderzoeksbureau Twynstra Gudde niet direct iets van marktwerking op het traject tussen Enschede en Apeldoorn. Maar mensen die met trein én bus reizen, kunnen ervan profiteren als het vervoer in handen is van één bedrijf. Keolis is verantwoordelijk voor het busvervoer in Twente.

Onderzoeksbureau Twynstra Gudde deed de afgelopen tijd onderzoek naar de uitbesteding van in totaal vier sprinterlijnen in Nederland, waaronder die tussen Enschede en Apeldoorn. Marktwerking bij die treinverbinding heeft niet direct grote voordelen voor de reiziger, concluderen de onderzoekers. Zij verrichtten het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur.

Eén aanbesteding

De provincies Overijssel en Gelderland gaan uiteindelijk over de aanbestedingen op het spoor en de trein in deze regio. Voor de zomer besloten de provincies drie spoorlijnen samen te voegen in één aanbesteding, zodat er één vervoerder verantwoordelijk wordt. Het gaat om de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal, die nu nog bij de concessie Regio Twente hoort, en om de lijnen Zutphen-Apeldoorn en Zutphen-Winterswijk van de concessie Achterhoek/Rivierenland. In de nieuwe samenvoeging gaan de lijnen Berkel-Dinkel heten.

In de nieuwe aanbesteding wordt één vervoerder verantwoordelijk voor alle drie de lijnen en het busvervoer. Dat moet voordelen voor reizigers opleveren zoals een betere aansluiting, waardoor reizigers minder vaak hoeven over te stappen of daarvoor betere mogelijkheden krijgen. Ook gelden dan in het gehele gebied dezelfde tarieven en voorwaarden.

Definitief besluit

NS loopt nu het risico ook het traject tussen Enschede en Apeldoorn kwijt te raken. Maar het duurt nog even voordat duidelijk wordt of andere vervoerders echt op de treindienst kunnen ‘bieden’. Minister Van Nieuwenhuizen neemt pas in 2020 een definitief besluit. De minister zegt de komende tijd eerst in gesprek te gaan met provinciebestuurders en andere betrokkenen.