Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal meldingen seksueel geweld toegenomen in Twente en Achterhoek

AudioHet aantal meldingen van 'acute' verkrachtingen en aanrandingen is in 2017 toegenomen in Oost-Nederland. 141 slachtoffers deden een melding. Dat laat het Centrum Seksueel Geweld weten.

Het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek is een samenwerkingsverband van GGD Twente, Medisch Spectrum Twente (MST), Ambiq, Mediant, GGNet, Dimence Groep, Politie en Veilig Thuis Twente (coördinatie vanuit GGD Twente).

Een rol in de toename van het aantal meldingen speelt de maatschappelijke roep om seksueel geweld niet geheim te houden en de MeToo-discussie van vorig jaar. Een 'acute' verkrachting of aanranding is er een die binnen zeven dagen na het seksuele vergrijp gemeld wordt.

Voor het centrum Twente-Achterhoek in Enschede gaat het in 2017 om 36 procent meer acute meldingen ten opzichte van 2016.

Margot Vlutters van het Centrum Seksueel Geweld: "MeToo heeft voor bewustwording gezorgd, vermoeden wij. Dat je aanranding of verkrachting niet normaal moet vinden en moet proberen om je schaamte te overwinnen en het juist wél te melden."