Aantal misdrijven in Losser flink toegenomen - check je gemeente

KaartENSCHEDE - Het aantal misdrijven in de gemeente Losser is in een jaar tijd met ruim een zesde toegenomen, fors boven het landelijk gemiddelde. En nergens anders in Twente steeg het aantal misdaadzaken zó sterk. Enschede telde in 2019 het hoogste aantal misdrijven. En de veiligste gemeente? Dat is Tubbergen.

Twente telde vorig jaar in totaal 23.689 misdaadzaken. Dat blijkt uit de politiecijfers die deze woensdag gepubliceerd zijn. Het gaat bij die misdrijven om tal van zaken: van identiteits- en verzekeringsfraude en fietsendiefstal, tot straatroven, mishandeling, woninginbraken en moord en doodslag. Voor het eerst in jaren is er weer meer misdaad.

Enschede spant kroon, Losser flink gestegen

Landelijk gezien steeg het aantal misdrijven met 4 procent. Losser zit daar met een toename van 16,2 procent flink boven, op een totaal van 588 zaken. In geen enkele andere gemeente in Twente steeg het aantal misdaden zó sterk. Ook in Winterswijk nam de misdaad flink toe: met bijna 23 procent tot een totaal van 995 misdrijven.

De meest misdaden van deze regio werden in Enschede gepleegd: 8.967 in totaal. Ook relatief gezien, dus afgezet tegen het aantal inwoners, telt Enschede het hoogste aantal zaken van deze regio. Toch nam de misdaad niet significant toe in de grootste stad van Twente; er was een stijging van 0,4 procent. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde.

Tubbergen het veiligst

Tubbergen is de veiligste gemeente van deze regio, als we tenminste kijken naar het aantal misdaadzaken. Dat waren er vorig jaar 307. Dinkelland (431 zaken) en Hellendoorn (690) volgen daarna. Van de grote Twentse steden valt op dat het aantal misdaadzaken in Hengelo met bijna 7 procent gedaald is, tot 3.730.

Vorig jaar werden er in heel Nederland ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018.  Wat volgens de politie opvalt is het groeiend aandeel jonge daders. Ook het aantal fraudegevallen nam in 2019 aanzienlijk toe. Oscar Dros, politiechef van de eenheid Oost-Nederland, ziet steeds meer varianten van digitale criminaliteit. „Het gaat om zogenaamde Tikkie-fraude, maar ook om fenomenen als phishing”, zei hij vorige week in deze krant.

Benieuwd naar het aantal misdaadzaken in jouw wijk? Gebruik de tool hieronder:

De politie doet onderzoek in Enschede na een steekpartij
Volledig scherm
De politie doet onderzoek in Enschede na een steekpartij © News United/Dennis Bakker