Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof bv

Acht Twentse boeren zwaar in de problemen door stikstofuitspraak

ENSCHEDE – Acht boerenbedrijven uit Twente komen zwaar in de problemen doordat hun vergunning ongeldig is geworden. De Raad van State gaf vorige maand milieu-activisten gelijk met hun bezwaren tegen de vergunningen. Hoe het nu verder moet met deze boeren weet niemand.

De RvS publiceerde deze week zeker 90 uitspraken die allemaal op hetzelfde neerkomen: de vergunningen die provincies hebben verleend aan boerenbedrijven zijn ongeldig. Op de lijst van getroffen bedrijven staan er ook acht uit Twente. Die hebben nu geen idee waar ze aan toe zijn. „Ik zie door de bomen het bos niet meer. De regels volgen elkaar zo snel op, je bent de hele avond bezig met administratie en uitzoeken. En als je de volgende morgen wakker wordt zijn de regels ineens weer anders. Dit is niet te doen”, verzucht één van de getroffen boerinnen.

De getroffen bedrijven staan in Ambt Delden, Beuningen, De Lutte, Denekamp, Geesteren, Haaksbergen, Haarle en Ootmarsum.

Bezwaar milieuorganisaties

De vergunningen die de provincie Overijssel verleende dateren al van 2015 en 2016. Het gaf de boeren toestemming om binnen bepaalde grenzen stikstofdepositie te veroorzaken in stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Milieuorganisaties Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu hadden daartegen bezwaar gemaakt, omdat de vergunningen in strijd waren met de Europese richtlijnen op het gebied van stikstofuitstoot. En daarin gaf de Raad van State hen gelijk.

Illegale situatie

Provincies zitten sinds de uitspraak met de handen in het haar. Zij hebben de vergunningen verleend, maar moeten nu handhaven op verworpen vergunningen. Als de boeren alvast begonnen zijn met het ontplooien van hun activiteiten, voordat de vergunning onherroepelijk werd, zijn die activiteiten nu illegaal. Provincies moeten in dit geval handhaven, maar de twaalf provincies hebben afgesproken maatwerkoplossingen te zoeken. Zoals het in de oorspronkelijke staat herstellen van de situatie zoals die was voordat de vergunning werd verleend, of de situatie aanpassen zodat er alsnog een vergunning kan komen.