Volledig scherm
Logo Agentschap Telecom © Ministerie van Economische Zaken

Agentschap Telecom tegen UT in Enschede: slimme meters wél betrouwbaar

GRONINGEN/ENSCHEDE - Slimme meters zijn over het algemeen betrouwbaar. Dat claimt het Nederlandse Agentschap Telecom. „Toon dat dan maar aan”, zegt UT-prof Frank Leferink.

In het onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam toonde Leferink juist aan dat slimme meters afwijkende meterstanden kunnen laten zien. Zijn claim: bepaalde elektronische energiemeters kunnen een tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven. In 850.000 Nederlandse huishoudens zijn dergelijke slimme meters geplaatst.

Het Agentschap Telecom reageert op haar website: „In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan het gebeuren dat een bepaald type meter als het ware gedwongen kan worden verkeerd aan te wijzen. Die zeer uitzonderlijke omstandigheden komen normaal gesproken niet voor.”

Leferink weerspreekt dat dit alleen ‘in zeer uitzonderlijke omstandigheden’ gebeurt en ‘onder dwang’. „Het waren objectieve metingen bij normaal gebruik”, zegt hij. De professor wil echter niet in een welles-nietes discussie belanden met het Agentschap Telecom. „Ons onderzoek is door tientallen mensen gelezen en resulteerde in een wetenschappelijk artikel. Wanneer het Agentschap Telecom iets anders wil beweren, dan moet ze dat onderbouwen.” Bij het agentschap was niemand beschikbaar voor commentaar.