Volledig scherm
© frans nikkels

Alleen in Goor en Haaksbergen rijden woensdag enkele bussen

ENSCHEDE - Met uitzondering van Haaksbergen en Goor rijdt er woensdag vrijwel nergens een bus in Twente. Naar verwachting 90 procent van de 400 buschauffeurs in de regio doet mee aan de door de vakbonden uitgeroepen staking van drie dagen.

„Wie er wel en niet rijden wordt woensdagochtend pas duidelijk”, zegt regionaal actie-coördinator Gerard Borgelink. „Als ik reiziger was, zou ik er niet op speculeren dat de bus toch wel rijdt. Zeker niet als je ergens absoluut op tijd moet zijn.”

Combifuncties niet

Het CNV nam maandagmiddag het initiatief voor de staking en de FNV sloot zich er dinsdag bij aan. Alleen chauffeurs die onder de zogeheten ‘Multi Modaal Vervoer’ vallen, zitten woensdag achter het stuur van de bus. Deze cao geldt voor circa 1.000 medewerkers van de vervoerders Keolis en Arriva, die in een combi-functie van treinmachinist, steward en buschauffeur worden ingezet. Voor Keolis rijden vanuit Goor en Haaksbergen naar verwachting een aantal chauffeurs op wie deze cao Multi Modaal Vervoer van toepassing is.

Cao-onderhandelingen

Al maanden ruziën vakbonden en werkgevers over de zogenoemde cao streekvervoer voor 12.000 personeelsleden. Belangrijkste discussiepunten: de loonsverhoging die de bonden willen en de hoge werkdruk van chauffeurs en machinisten. De bonden willen in de cao afspraken over het inroosteren van plaspauzes. Werkgevers stellen dat de eisen van de bonden niet reëel zijn, het openbaar vervoer zou er onbetaalbaar door worden.