Volledig scherm
Wethouder Arjen Maathuis van Almelo © Reinier van Willigen

Almelo trekt studietoeslag op naar ‘Twentse norm’

ALMELO - De gemeente Almelo trekt de individuele studietoeslag voor jongeren met een beperking op naar 100 euro per maand. Dat is het bedrag dat de Twentse gemeenten gezamenlijk hebben afgesproken. Dat antwoordt wethouder Arjen Maathuis op vragen van deze krant.

Studenten hebben recht op een toelage als ze vanwege een functiebeperking geen bijbaantje kunnen hebben. Met de invoering van de Participatiewet kwam de verstrekking ervan in 2015 bij de gemeenten te liggen. Uit onderzoek van de studentenvakbond LSVb bleek dat er tussen de gemeenten grote verschillen zitten.  Almelo zit met 350 euro per half jaar (59 per maand) op de vierde plek van meest zuinige gemeenten.

Norm 

Waarom Almelo zo sterk afwijkt van de ‘Twentse’ norm kan wethouder Maathuis niet verklaren. Hij zegt toe dit voorjaar met een voorstel te komen om de verordening aan te passen. Als de gemeenteraad daar mee instemt, gaat de studietoeslag daarna zo snel mogelijk naar 100 euro. Enschede voldeed met 70 euro ook niet aan de afspraak en besloot daarom al eerder de toelage te verhogen naar 100 euro per 1 januari van dit jaar.