Volledig scherm
PREMIUM
Sinterklaas komt aan in Almelo. Qua faciliteiten zou de stad best een landelijke intocht kunnen organiseren, maar het Almelose Sintcomité houdt de (pakjes)boot af, vanwege het huidige klimaat rondom de Zwartepiet-discussie. © Lars Smook

Almelo wil landelijke intocht nu niet, Enschede zet stad liever anders in etalage

ENSCHEDE/ALMELO - De landelijke Sinterklaasintocht heeft Twente sinds 1952 nog nooit aangedaan. Hengelo wil het na de poging van dit jaar later best nog eens proberen, maar is de landelijk intocht iets voor een andere Twentse stad om op te pakken? „Als we ons kwaad maken hebben we de landelijke intocht binnen twee jaar binnen.”

De voorwaarden vanuit de NTR zijn helder. Een organiserende stad moet een haven hebben, waar de Sint kan aanmeren. Het liefst dicht bij de stad. Want de publieke omroep wil ook een ‘visueel interessante route’ in beeld brengen, die vanwege de televisie-uitzending twintig minuten mag duren. Hengelo zette burgemeester Schelberg in om het contact met de Sint te leggen. Ook dat is een wens van de NTR: de intocht moet namelijk vanuit de bevolking van een stad én de gemeente veel enthousiasme oproepen.