Almeloërs minst trouw in betalen zorgpremie - check je gemeente

VideoENSCHEDE - Almelo telt van deze regio de meeste wanbetalers voor het betalen van de zorgpremie. De stad heeft bijna 1.400 mensen die een half jaar achter lopen met het betalen. Ook in Enschede zijn er relatief veel wanbetalers.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal wanbetalers van zorgverzekeringspremies is het afgelopen jaar wederom kleiner geworden. Sinds 2014 daalt het aantal mensen dat hun verplichte zorgpremie langer dan een half jaar niet betaald heeft: van 298.000 toen, naar 206.000 afgelopen jaar. Van alle personen van 18 jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler.

Almelo wanbetalers, Dinkelland trouw

In deze regio is Almelo de gemeente met relatief gezien de meeste wanbetalers. 2,4 procent van de volwassenen heeft een betalingsachterstand van minimaal een half jaar. Enschede volgt als tweede, met 2.820 wanbetalers, goed voor 2,2 procent van de volwassenen.

Dinkelland is het braafste jongetje van de klas: daar hebben ‘slechts’ 60 volwassenen een betalingsachterstand van minimaal een half jaar (0,3 procent). De Noordoost-Twentse gemeente behoort daarmee tot de vijf beste gemeenten van Nederland.

De regionale verschillen zijn dus groot. Dat hangt volgens het CBS voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger het inkomen van een huishouden, hoe lager het percentage wanbetalers.

Oorzaak daling

De sterke daling in aantal wanbetalers betekent overigens niet per se dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. Een wetswijziging uit 2016 maakt het mogelijk dat iemand met een betalingsachterstand bij zijn zorgverzekeraar versneld kan uitstromen als wanbetaler. Was er geen sprake geweest van een wetswijziging, dan zou het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen, stelt het CBS.

Hoewel Almelo dus koploper van deze regio is, is het aantal wanbetalers in de gemeente afgelopen jaar wel licht gedaald: met -0,1 procentpunt.

Bekijk hieronder jouw gemeente:

Volledig scherm
© ANP