Een rijtjeswoning in Amsterdam staat te koop voor anderhalf miljoen euro. Voor nog niet eens dat bedrag koop je in Twente een villa zoals deze in Hellendoorn, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug.
Volledig scherm
Een rijtjeswoning in Amsterdam staat te koop voor anderhalf miljoen euro. Voor nog niet eens dat bedrag koop je in Twente een villa zoals deze in Hellendoorn, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. © Funda

Anderhalf miljoen voor een rijtjeshuis in Amsterdam: wat koop je daarvoor in Twente?

ENSCHEDE - Anderhalf miljoen euro voor een ‘doodnormaal rijtjeshuis’ in Amsterdam-Zuid. Het was een bericht dat dinsdag de wenkbrauwen deed fronsen en misschien wel tekenend is voor de overspannen huizenmarkt in de hoofdstad. Met zo'n bedrag kun je een aardig huisje kopen in andere delen van het land. Dus stelden wij de vraag: wat krijg je met een zak geld op de huizenmarkt in Twente?

Met een budget van maximaal € 1.500.000,- surfden we naar Funda.nl, op zoek naar huizen in de regio Twente en de Achterhoek. Waar je in Amsterdam een rijtjeshuis met een woonoppervlakte van 144 vierkante meter krijgt, is de keuze in deze regio iets ruimer qua oppervlakte. Ook hebben we gekeken naar wat een vergelijkbaar huis als de inmiddels beroemde Amsterdamse woning hier in het oosten ongeveer kost.

Met het vastgestelde budget van anderhalf miljoen euro kunnen we het duurste huis van Twente overigens bij lange na niet betalen. Maar we wilden hem jullie niet onthouden. In Zenderen staat namelijk al een tijdje een woning te koop die bijna de vijf miljoen euro aantikt. Maar dan krijg je ook wat.

Voor 1.495.000 euro heb je misschien wel ‘het mooiste huis van Nijverdal’

De villa aan 't Capittelgoed in Nijverdal.
Volledig scherm
De villa aan 't Capittelgoed in Nijverdal. © Funda

Elf kamers, achthonderd vierkante meter en een perceel van 1.320 m2. Met anderhalf miljoen euro kun je uitstekend terecht aan 't Capittelgoed in Nijverdal. Sinds twee maanden wordt daar op de rand van de Sallandse Heuvelrug een prachtige villa aangeboden nét onder ons maximumbedrag: €1.495.000 euro.

De villa heeft een zwembad en sauna in de wellnessruimte in de kelder. Ook is er een aparte atelierruimte. Twee badkamers, zes slaapkamers en een enorm balkon. “Misschien wel het mooiste huis van Nijverdal”, staat op de woningsite geschreven bij de in 1999 gebouwde villa.

Voormalige pastorie middenin Delden: 1.490.000 euro

De historische en monumentale pastorie in Delden.
Volledig scherm
De historische en monumentale pastorie in Delden. © Funda

“Slechts zelden komt er zo’n bijzonder object beschikbaar met een dergelijk hoog gehalte aan karakter, historische elementen en entourage als deze voormalige Twickel pastorie.” 

Ronkende woorden op woningsite Funda over het inderdaad bijzondere huis uit het jaar 1760 middenin Delden. De toenmalige bezitter van landgoed Twickel liet het meer dan 250 jaar geleden bouwen als ambtswoning voor een reeks van zestien dominees die tot 1928 in de pastorie onderdak hadden.

Plannen om het pand te slopen in de jaren zeventig van de vorige eeuw gingen niet door en na een burgerinitiatief kwam het pand op de monumentenlijst. Inmiddels is het gerenoveerd en terug op de woningmarkt. Met bijna anderhalf miljoen aan kosten geen koopje, maar wel een unieke monumentale woning in het centrum van Delden. Met maar liefst twaalf kamers en een enorme tuin.

Iets minder dan anderhalf miljoen voor ruime villa in Enter

De villa aan de Stationsweg 1 in Enter.
Volledig scherm
De villa aan de Stationsweg 1 in Enter. © Funda

Voor iets minder dan anderhalf miljoen euro wordt momenteel een villa in Enter aangeboden. Modern, strak en met een bouwjaar in 2007 relatief nieuw. Het huis ligt nabij de dorpskern van Enter en heeft een naastgelegen weide met een paardenstal. 

De woning is ruim opgezet, heeft een eigen televisiekamer én een sauna. Naast meerdere slaapkamers en een eigen badkamer voor de ‘master bedroom’ ligt er ook nog eens een flinke tuin achter de woning. Met eigen oprit: “Ook handig voor de tuinman of voor de camper of caravan.”

Bijzonder: de woning heeft een eigen beveiligingssysteem dat bestaat uit zeven camera's rondom de gehele woning. Ook is er een bijgebouw dat kan worden gebruikt als kantoorpand, of bijwoning voor mantelzorg. 

‘Koopje’ aan de voet van de Sallandse Heuvelrug

Het uitzicht van de woning buiten Hellendoorn. Onbetaalbaar.
Volledig scherm
Het uitzicht van de woning buiten Hellendoorn. Onbetaalbaar. © Funda

De Sallandse Heuvelrug lijkt dé plek voor wie anderhalf miljoen te besteden heeft in Twente, want ook in Hellendoorn is het aanbod groot. Aan de Nieuwstadweg wordt een woning aangeboden met vrij uitzicht over de Es naar de Sallandse Heuvelrug. Kosten: € 1.395.000. Een koopje in deze lijst dus.

Wat krijg je daarvoor terug? Anderhalf hectare eigen grond, een enorme woonkeuken en een overdekt terras. De woning is nagenoeg volledig onderkelderd, waardoor twee enorme ruimten beschikbaar zijn die je volgens Funda kunt inrichten als ‘kantoor, werkruimte, fitness, bar of biljart’. Een mancave dus.

Maar het uitzicht, dat alleen al is de prijs misschien wel waard.

Een rijtjeshuis in Twente: haal er maar een nulletje af

Maar wat als je nu toch gewoon op zoek bent naar een ‘doodnormaal rijtjeshuis’ in Twente in plaats van Amsterdam. De anderhalf miljoen ga je zeker niet aantikken. Wie goed zoekt kan het zelfs voor maar tien procent van die prijs doen: hoogstens anderhalve ton in plaats van anderhalf miljoen euro. 

In Groenlo staat een rijtjeswoning te koop voor 130.000 euro. En daar krijg je best een leuk huis voor terug. Het heeft een balkon, ruime tuin en is gelegen in een kindvriendelijke wijk met een basisschool in de buurt. Vier slaapkamers, een woonoppervlakte van 100 m2.

Wie op zoek is naar een betaalbaar huis kan altijd nog het best in Almelo gaan speuren. Voor €129.500 heb je daar namelijk een twee onder-een kapwoning aan de P.C Hooftstraat. Die is inmiddels verkocht onder voorbehoud. Een vergelijkbaar rijtjeshuis als die in Amsterdam lijkt ook net verkocht aan de Rembrandtlaan in Almelo. Voor €139.500 euro heb je daar een uitgebouwde middenwoning uit 1959.

Nog wel te koop: een rijtjeshuis aan de Ypkemeulestraat in Enschede. Kosten: € 175.000,-. Daarvoor krijg je drie slaapkamers en een woonoppervlakte van 112 vierkante meter. Wie geïnteresseerd is: op dinsdag 20 augustus is er een open huis tussen 17.00 uur en 18.00 uur. 

Een rijtjeshuis in Enschede dat momenteel te koop staat voor ongeveer een tiende van prijs van de vergelijkbare woning in Amsterdam.
Volledig scherm
Een rijtjeshuis in Enschede dat momenteel te koop staat voor ongeveer een tiende van prijs van de vergelijkbare woning in Amsterdam. © Funda