Arrestaties in miljoenenfraude met windenergie
HENGELO/OOSTERBEEK - Met de arrestatie van drie verdachten en de inbeslagname van meerdere voertuigen hebben de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag een grote slag geslagen in het onderzoek naar miljoenenoplichting door het beleggingsbedrijf Hollandsche Wind.
Delen per e-mail
Tijdens een gecoördineerde actie, waaraan meer dan 100 medewerkers van FIOD en OM deelnamen, werden bij vier woningen en vijf bedrijfspanden invallen gedaan. Drie verdachten zijn aangehouden en meerdere auto's werden in beslag genomen. Een van aangehouden verdachten zou in Hengelo wonen. Het OM doet over de achtergrond van deze drie geen mededelingen. Het fraudebedrag zou richting de 8 miljoen euro lopen.
Bij Hollandsche Wind – intussen failliet verklaard - was ook de Enschedeër Wim van der Noordt betrokken. De omstreden activiteiten waren in een BV ondergebracht, die op zijn naam stond. Van der Noord is echter niet aangehouden. Hij heeft steeds verklaard onschuldig te zijn en niets te hebben geweten van de oplichtingpraktijken. Hij zegt er alleen personeelsadvies hebben gegeven.
Ponsi-fraude
Volgens de FIOD is er door Hollandsche Wind zogenoemde Ponsi-fraude gepleegd, een verboden piramideopzet. Investeerders, die minimaal 5000 euro moesten inleggen, werden hoge rendementen beloofd op windenergieprojecten. Dat rendement werd echter betaald met de inleg van nieuwe beleggers. In vastgoed of windmolenparken is nooit geld gestoken. Het fraudebedrag zou richting de 8 miljoen euro lopen.
De huiszoekingen werden verricht in Zutphen, Steenderen, Terschuur en Hengelo. De bedrijfspanden waar een doorzoeking plaatsvond staan in Arnhem, Amersfoort, Lelystad, en Den Haag. Er werd een groot aantal dure auto's en oldtimers in beslag is genomen.
Het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst betreft niet alleen Hollandsche Wind, maar ook voorganger Noordenwind. Waar bij Hollandsche Wind belegd zou worden in windmolenparken, zou het ingelegde geld bij Noordenwind in vastgoed gestoken worden. Bij beide beleggingsproducten vermoedt het OM echter fraude en dat het ingelegde geld anders werd besteed dan beloofd.