Artsen slaan handen ineen voor rookvrij Twente

VideoENSCHEDE - Twentenaren met een chronische ziekte als COPD of diabetes zijn vaak ook rokers. Ziekenhuizen MST en ZGT, alle huisartsen, verloskundigen en apotheken in Twente willen het niet langer aanzien en startten deze week de campagne Heel Twente Stopt.

De honderden zorgverleners die de handen nu ineen slaan, willen in hun spreekkamers niet langer vooral bezig zijn met de gevolgen van roken. Ze willen de oorzaak aanpakken. Dat is de verslaving.

COPD is een bekende ‘rokersziekte’. Maar ook het ontstaan van hart- en vaatziekten, kanker en diabetes hangt nauw samen met roken. Huisarts Anja van Kempen, één van de drijvende krachten achter de campagne, vertelt dat Twente meer rokende chronisch zieken telt dan het landelijk gemiddelde.

THOON, het samenwerkingsverband van 200 huisartsen in Enschede, Hengelo en Noordoost-Twente, inventariseerde dat van al haar patiënten 37 procent met COPD tevens rookt. Datzelfde geldt voor 16,8 procent van de patiënten die een hartinfarct of andere hartziekte hebben, 14,9 procent van de diabetespatiënten en 12,1 procent van de patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten door bijvoorbeeld hoge bloeddruk.

Cijfers

„De regionale cijfers liggen een paar procent boven de landelijke cijfers”, zegt Van Kempen. De boodschap van campagne Heel Twente Stopt is dat het normaal moet zijn om hulp te vragen bij een rookverslaving. Er is eenduidig voorlichtingsmateriaal gemaakt, dat vanaf deze week in alle regionale wacht- en spreekkamers ligt.

„Dan hebben we het over flyers, affiches, wachtkamerschermen, sociale media en websites”, zegt woordvoerder Erwin Iping van ziekenhuis MST. De campagne werkt samen met onder meer SineFuma, een landelijke organisatie die rokers begeleidt. Anja van Kempen is lovend. „Het stoppercentage bij SineFuma is 38 procent na een jaar.”

Voor elke groep van acht patiënten die de Twentse zorgverleners aanleveren, regelt SineFuma hulp in de regio. Behalve naar deze organisatie, wordt ook doorverwezen naar de Stoppen met Rokenpoli van MST die jaarlijks 250 patiënten begeleidt. „Een derde daarvan is na twaalf maanden nog steeds rookvrij”, zegt Ansje Uunk van de poli.

Volledig scherm
© Annina Romita