Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ballonnen oplaten verbieden? ‘Twente loopt achter’

ENSCHEDE - Het aantal gemeenten in Nederland dat een verbod heeft ingesteld op het oplaten van ballonnen, is in een jaar tijd ruim verdrievoudigd. Maar Twente blijft achter. In deze regio heeft geen enkele gemeente een verbod ingesteld; in Enschede geldt alleen een ontmoedigingsbeleid. „In Twente is nog veel ruimte voor verbetering.”

Dat staat in een onderzoek van Stichting De Noordzee, die zich inzet voor een verbod. Het plastic van de ballonnen is schadelijk voor de natuur en het milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.

Ontmoedigen

Alleen Enschede heeft dus een ‘ballonnenbeleid’: de gemeente probeert het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. „Het betekent dat de gemeente geen verbod heeft opgenomen, maar wel uitdraagt dat ballonnen schade aanrichten aan het milieu en alternatieven aanmoedigt of adviseert. Dus geen verbod, maar wel drempels”, aldus Zita Veugen van Stichting De Noordzee.

Politieke partij Lokaal-Hengelo riep vorig jaar al op tot een verbod. „Ballonnen horen bij een feestje, maar zijn slecht voor het milieu, dieren en de veiligheid. Daarom moeten we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk in de natuur terecht komen”, zei raadslid Ben van Veen eerder.

Interactieve kaart

Het aantal gemeenten dat een verbod op het oplaten van ballonnen heeft ingesteld, is gestegen van 5 procent vorig jaar naar 17 procent nu. Op de interactieve kaart die de stichting gemaakt heeft, is het ‘ballonnenbeleid’ per gemeente te zien. „In Twente is nog veel ruimte voor verbetering”, aldus Veugen.