Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Soweco aan de Plesmanweg © Henk Bouwhuis

Betrokken Twentse gemeenten hebben veto bij opdoeken Soweco

ALMELO - Soweco kan alleen opgeheven worden als de gemeenteraden van álle zes deelnemende gemeenten ermee instemmen. Dat is vastgelegd in de statuten van de sociale werkvoorziening, die door De Twentsche Courant Tubantia zijn opgevraagd.

De vragen werden donderdagavond gesteld tijdens de bijeenkomst - achter gesloten deuren - waar de zes gemeenteraden werden geïnformeerd over de rigoureuze plannen die per 1 januari 2021 tot opdoeken van Soweco zouden leiden. ‘Moeten alle zes gemeenteraden er mee instemmen?’ En: ‘Wat gebeurt er als een of meerdere gemeenten dat niet doen?’ 

Het antwoord op de eerste vraag is; ja. De raden van alle zes Soweco-gemeenten, Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Wierden en Twenterand, zullen er mee akkoord moeten gaan. Dat ligt vast in de statuten van de gemeenschappelijke regeling (gr) Soweco, die 50 jaar geleden is opgericht. In artikel 36 van de statuten staat namelijk: ‘Deze regeling kan worden opgeheven bij een daartoe strekkend unaniem besluit van de colleges (B en W, red), met toestemming van de raden van de in de regeling deelnemende gemeenten.’ 

Stekker

Dat betekent dus dat de gemeenteraden beschikken over 'veto-recht’, als het gaat om ontbinding van de sociale werkvoorziening. Als er één gemeente het voornemen niet ziet zitten, kan er een streep door de plannen. Dat besef is er bij het bestuur van Soweco, dat zelf de stekker uit de organisatie wil trekken. „Dan gaat het niet door”, beaamt bestuurslid Martha van Abbema. 

De gemeenschappelijke regeling Soweco blijft dan bestaan. Het opstellen van een liquidatie-plan, eveneens in statuten vastgelegd, is dan niet nodig. De ondernemingsraad (or), die alles uit de kast haalt om opheffen van Soweco, te voorkomen, heeft haar hoop gevestigd op de bepalingen in de statuten. Het is de bedoeling dat de zes gemeenteraden zich in januari uitspreken.