Nieuwbouwwijk De Bornsche Maten, een waarschijnlijke reden voor de bewonersgroei van de gemeente Borne.
Volledig scherm
Nieuwbouwwijk De Bornsche Maten, een waarschijnlijke reden voor de bewonersgroei van de gemeente Borne. © Foto Carlo ter Ellen

Bevolking in deze regio groeit licht: Borne en Enschede uitschieters

cijfersENSCHEDE - De bevolking in deze regio is het afgelopen jaar licht gegroeid, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 18 gemeenten in Twente en de Achterhoek kwamen er in totaal 665 inwoners bij. Het aantal mensen in het verspreidingsgebied van deze krant is daarmee met 0,1 procent gestegen tot 757.705 inwoners.

De grootste bevolkingsgroei is waar te nemen in de gemeente Borne, waar het afgelopen jaar 311 inwoners zijn bijgekomen. Het aantal inwoners van de gemeente Borne komt daarmee op 23.106. Borne neemt dus bijna de helft van de groei in onze regio voor haar rekening. Een verklaring voor de groei is de bouw van de wijk de Bornsche Maten waar veel nieuwe mensen zijn komen wonen en nieuwe vluchtelingen in het azc in het nabij gelegen Azelo

Enschede

Na Borne groeit Enschede in absolute zin het hardst met 262 inwoners. Met een groei van 0.2 procent wonen er in Enschede nu 158.402 inwoners. Vooral het aantal migranten die vanuit het buitenland naar Enschede trekken, ligt veel hoger dan in de rest van deze regio. Een verklaring hiervoor zijn de buitenlandse studenten op de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion die zich tijdens hun studietijd in de stad vestigen. In de gemeenten Rijssen-Holten en Twenterand groeide de bevolking het meest door geboortes met respectievelijk 156 en 70 baby's.

Hengelo

Hengelo is daarentegen veel inwoners kwijtgeraakt: 132. Met een krimp van 0,2 procent is de gemeente daarmee na Berkelland de sterkste krimpgemeente in absolute zin. In Berkelland nam het aantal inwoners namelijk af met 183 tot 44.055 (-0,4%), waarmee zich een trend van de laatste jaren voortzet. Ook de gemeenten Hof van Twente, Aalten en Oldenzaal zijn het afgelopen jaar licht gekrompen.

Het aantal inwoners in Nederland is in 2017 met 100.000 mensen gegroeid. In Nederland wonen momenteel 17,2 miljoen mensen.