Winkelend publiek.  In het laatste weekend voor kerst wordt er volop gewinkeld om alle cadeau's, drank en etenswaren voor de feestdagen in huis te halen.
Volledig scherm
Winkelend publiek. In het laatste weekend voor kerst wordt er volop gewinkeld om alle cadeau's, drank en etenswaren voor de feestdagen in huis te halen. © ANP

Bevolking van Twente groeit door migratie en verhuizing, Achterhoek juist gekrompen

kaartENSCHEDE - In een derde van de gemeenten in Twente en de Achterhoek is de bevolking het afgelopenjaar gedaald. En in twee derde van de gemeenten stierven meer mensen dan er werden geboren, maar steeg door migratie en verhuizingen het bevolkingsaantal vaak toch. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

In Rijssen-Holten daalde het bevolkingsaantal met meer dan 100 inwoners. Dit terwijl er 0,2 procent meer mensen werden geboren dan er stierven. Daarmee heeft de gemeente het hoogste geboorteoverschot van de regio. Het grote aantal verhuizingen (-0,63%) zorgt voor de sterke daling. Volgens de gemeente komt dit doordat de oplevering van het aantal nieuwbouwwoningen achterbleef. In Hengelo steeg de bevolking juist met 0,7%, het grootste gedeelte komt door een toename van het aantal verhuizingen.

In drie gemeenten in de Achterhoek - Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk - was er sprake van een bevolkingskrimp, voornamelijk veroorzaakt door meer sterfgevallen dan geboortes en een negatief aantal verhuizingen, meer mensen verhuisden uit de gemeenten dan erna toe. In Aalten steeg de bevolking daarentegen met bijna 0,4 procent.

Grootste groei sinds onafhankelijkheid Suriname

Na Hengelo steeg de bevolking het meest in Enschede, 0,6 procent. Dit ondanks een hoger sterfte- dan geboorte-cijfer en een negatief aantal verhuizingen. Een positief migratiecijfer (0,76%) deed de bevolking toch sterk stijgen. Ook in Borne zorgde vooral migratie (0,37%) tot een stijging van de bevolking van meer dan 0,5 procent. De Nederlandse bevolking groeide in 2019 met 132 duizend personen tot ruim 17,4 miljoen inwoners. De bevolking steeg met name door buitenlandse migratie, 114 duizend. Van alle mensen uit het buitenland die zich in 2019 in Nederland vestigden kwam bijna de helft uit Europa. Verder werden er 18 duizend meer mensen geboren dan er stierven.

De huidige bevolkingsgroei is de grootste sinds het begin van deze eeuw. De laatste keer dat de bevolking in een vergelijkbaar tempo groeide was in 1975, ten tijde van de onafhankelijk van Suriname. In 1975 was ongeveer de helft van de groei afkomstig van buitenlandse migratie, in 2019 was dat meer dan 85 procent. Het migratiesaldo is sinds 2015 op recordhoogte, terwijl het geboorteoverschot sindsdien op het laagste niveau is sinds de eeuwwisseling.

Bekijk op de kaart hieronder de krimp of groei in jouw gemeente: