Volledig scherm
Sander Smale met zijn vriendin Tatjana. © Lenneke Lingmont

Blinde ‘radiomaker’ Sander uit Markelo neemt voor eventjes afscheid

MARKELO - De 20-jarige blinde Sander Smale uit Markelo zend al jaren op zaterdagavond een eigen radioprogramma uit op internet. Maar na deze avond moeten zijn fans hem even missen, voor nog onbepaalde tijd. Sander verlaat Markelo.

Een gigantisch publiek heeft hij nog niet. “Soms zit ik voor maar 30 man achter de knoppen. Het hang er soms echt vanaf wat er op tv is.” Voor zijn motivatie maakt het niet uit. Ook grote artiesten begonnen in kleine zaaltjes, voor ze megastadions konden vullen. 

Puinschijf

Sander verhuist de komende tijd naar Grave, waar hij als blinde voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Dat is de reden dat nu voorlopig de laatste uitzending is. En hij heeft nog geen idee wanneer hij  weer live kan zijn. Dus van deze zaterdagavond wil de Markeloër echt een bijzondere maken. Met de verkiezing van de puinschijf – een echt slecht nummer, dat volgens hem niet op de radio thuis hoort. Maar verder gaat hij de avond vullen met korte interviewtjes en juist heel veel wèl verrassend goede muziek. 

Zijn voorkeur gaat uit naar pop en rock, maar dan vooral de nummers die je op de radio normaal niet hoort. Maar wel zou moeten horen. Engelstalig, maar ook Nederlands. 

Ontdekkingstocht

“Ik heb zeker 30.000 nummers die je niet op Spotify vindt. Dat was een hele mooie muzikale ontdekkingstocht. Zonde hoor, dat al die nummers er niet te vinden zijn. Er zijn veel ondergewaardeerde artiesten en die wil ik juist dus laten horen. Er wordt heel veel moois gemaakt. Ook in Nederland. Maar veel station komen bijvoorbeeld niet verder dan de nieuwe van Douwe Bob en vergeten zijn andere heel goede andere werk.”

Veel bewondering heeft hij daarom voor het programma Platenbonanza van Rob Stenders, op radio 2. “Stenders is net als ik, iemand die buiten de geijkte paden muziek wil draaien. Dat doet hij met passie en dat hoor je er aan af. Bij Stenders zou ik wel eens een dag mee willen lopen.”

Werken aan een droom

Stap voor stap hoopt de blind geboren Markeloër zijn droom te kunnen realiseren. Zelf ooit een succesvol internet-radiostation te runnen, met een heel eigen geluid. Of bij een bestaand radiostation te kunnen werken. “Vanaf het moment dat ik kon lopen en praten schreeuwde ik al dat ik verslaggever was en dat ik elke dag op de radio kwam. Toen ik er achter kwam dat ze in het echt niets van me op de radio konden ontvangen was dat wel even een teleurstelling”, lacht hij.

Sinds 2011 is hij dus wel te horen. Ook even als ‘etherpiraat’. Met een lach: “Het zal nu wel verjaard zijn, dus kan ik het wel zeggen nu”. Maar al vrij snel gewoon –legaal - op internet via zijn site sandersmale.nl, elke zaterdag vanaf 20.00 uur. Zijn studio is bij zijn ouders thuis, op een slaapkamertje.

Blind bedienen

Dat hij niet kan zien is geen belemmering. De Markeloër heeft een goed stel hersens, heeft verstand van muziek en de tientallen knoppen op zijn mengpaneel kan hij letterlijk en figuurlijk blind bedienen. “Maar dat klinkt ingewikkelder dan het is. Ik hoor van professionele programmamakers ook dat ze alle knopen op hun mengpaneel uiteindelijk blind kunnen vinden.” Sinds anderhalf jaar heeft hij een vriendin, Tatjana Wehrmann die inmiddels ook aan zijn programma meewerkt. Zij is ook blind. “Eerst dacht ik ook: hoe doet hij dat toch? Maar Sander gooide me gewoon in het diepe. Nou kan ik het ook”.

Achtbaan

Het is zaterdagavond dus even de laatste show. “Het doel is om zo snel mogelijk terug te komen, maar ik kan niet zeggen wanneer. Er zal op mijn nieuwe plek in elk geval eerst goed internet moeten zijn. Misschien ben ik weken uit de lucht; ik heb dat maar te accepteren. Maar toch is het ook wel gek, om zo meteen live te zijn vanaf de plek waar ik als kind al experimenteerde met het opnemen van van alles en nog wat.”

Hij vergelijkt het ‘met in de rij staan voor een achtbaan. Je kan niet meer terug. Terwijl je weet dat er wat gaat gebeuren, maar nog niet precies wat. Maar je weet wel dat het impact zal hebben. En daarom is deze stap wel goed. Hopelijk gaat het lopen zoals ik wil. Het is in elk geval mooi om te blijven groeien, als mens en radiomaker.”

Wie wil luisteren naar zijn prorgramma en muziekkeuze: www.sandersmale.nl