Volledig scherm
© Thinkstock

Blue Monday in Twente? Volgens deze deskundigen bestaat het helemaal niet

ENSCHEDE - Je gaat het morgen vast de hele dag horen: het is Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Dus berg je maar in Twente. Of toch niet?

Depri-maandag – de Britse psycholoog Cliff Arnall is de geestelijk vader. Hij berekende in 2005 met een zelf bedachte formule, dat de maandag in de derde week van januari de meeste depressieve gedachten los maakt. De feestdagen voorbij. Grauw weer. Vakantie nog ver weg. De goede voornemens al weer mislukt… Mensen kijken naar een zwart gat.

Meer hulpvragen?

“Het is echt gewoon onzin. In de psychiatrie bestaat het verschijnsel niet; het Blue Monday-syndroom is er niet", vertelt inmiddels gepensioneerd geneesheer-directeur en psychiater Henk van den Berg van Mediant. "Het is ook niet zo dat we van onze ambulante cliënten op deze dag veel meer hulpvragen krijgen." Met een lach: "Er staan hier voor deze maandag echt geen extra hulptroepen klaar." Toch heeft de Twentse zorgorganisatie wel een oppep-avond op Blue Monday. Volgens de psychiater slechts 'een knipoog naar een fenomeen dat niet bestaat'.

Valentijnsdag

Ook bij het ziekenhuis MST is het op de PAAZ-afdeling niet drukker op de zogenaamde meest depressieve dag van het jaar. Lars Wormgoor: “We merken hooguit dat er elk jaar wat piekjes zijn rond de afgelopen feestdagen. Het is meer een seizoensding, maar niet blauwe maandag. Het is net Valentijn, dat ooit bedacht is. Maar op Valentijn zijn niet ineens meer mensen verliefd dan op 12 of 15 februari.”

Somberheid

Dan dus de vraag… waarom praten (en schrijven) we er dan al  zoveel jaren over? “Framing”, zegt psychiater Van den Berg. “En veel schrijven over Blue Monday kan uiteindelijk  wel gevoelens van somberheid los maken. Als veel mensen praten over keelpijn, denk je op een gegeven moment: nou je het zegt, ik voel het ook."

Januari-dipje

Blue Monday, gewoon een verzinsel. Toch kunnen ze bij de Hengelose Trainingsboerderij voor ‘persoonlijke ontwikkeling’ zich wel voorstellen dat er ‘iets in januari’ zit, dat mensen in zak-en-as brengt. “Na de enthousiaste maand december keren we terug naar ons normale leven; dan kunnen mensen wel een dip ervaren”, merkte coach Michel Leusink. Vorig jaar hadden ze met Blue Monday een speciale bijeenkomst. Druk werd het niet. “Maar uitgerekend nu, met Blue Monday voor de deur, hebben we wel opvallend veel aanmelding voor onze informatie-bijeenkomst. Maar of er een link is?”

Gelukscoach Mirjam Spitholt, die voor Mediant maandag de Blue Monday-peptalk doet, gelooft er niet in. “Blue Monday is een concept dat zo de prullenbak in kan. Maar het zit in ons brein. Als je ergens in gelooft, zul je er bewijzen ervoor vinden. Net als vrijdag de 13e.”

Dealtje met reisorganisatie

Tot slot de geestelijk vader van deze depri-dag Blue, Cliff Arnall zelf. Beweerd wordt dat hij met zijn formule een dealtje had met een reisorganisatie. Want wat werkt supergoed tegen een zwaar gemoed? Een tripje boeken naar de zon. De universiteit waar hij destijds werkte heeft zich van hem afgekeerd. In 2016 twitterde Arnall  uiteindelijk zelf ook:  Blue Monday does not exist #stopbluemonday. Je vindt hem  nu zelfs terug op een site met die naam stopbluemonday. Een site die...  toerisme naar de Spaanse zon promoot.

Monyay!

Toch zal het fenomeen Blue Monday vermoedelijk nog lang blijven bestaan. Al is het alleen maar omdat bedrijven er brood in zien, om onder die noemer vrolijke spulletjes te verkopen.