Volledig scherm
Drie klassen van het Bonhoeffer College uit Enschede waren tijdens de aanslag in Parijs © EPA

Bonhoeffer College: 'Schoolreis naar Europese hoofdstad lastige afweging'

ENSCHEDE / PARIJS - Op het moment van de aanslag op de Champs Elysees waren donderdagavond drie klassen van het Bonhoeffer College uit Enschede in en rondom de Eiffeltoren. Dat was op een paar kilometer afstand van de plek waar een politieagent werd gedood en twee agenten zwaar gewond raakten. 

De leerlingen zijn zo snel mogelijk met bussen terug gebracht naar hun hotel in Parijs. “Na overleg met plaatselijke autoriteiten is besloten de schoolreis niet af te breken. Ook al omdat ik van collega’s ter plekke heb begrepen dat er onder de kinderen geen sprake was van paniek of angst”, aldus directeur Jan van Schilt.

In ieder geval één van de ouders had liever gezien dat de kinderen direct weer terug waren gekomen naar Enschede. Ze vindt dat het Bonhoeffer College eigenlijk aan de vooravond van de Franse verkiezingen niet met leerlingen naar Parijs had moeten reizen.

Ongerust

Directeur Van Schilt zegt de ongerustheid te snappen. “Van ons gaan leerlingen naar Europese hoofdsteden als Berlijn, Brussel, Londen en Parijs. Het blijft elke keer een lastige afweging of je wel moet gaan. We nemen daarbij het reisadvies van het ministerie als leidraad.”

Hij benadrukt: “Het meest veilige is niet meer te gaan. We willen natuurlijk geen onnodige risico’s nemen, maar deze reizen vinden we in meerdere opzichten waardevolle aanvullingen van ons lesprogramma. Het is op vrijwillige basis. Dat leggen we vooraf altijd voor aan de ouders. We bieden kinderen die niet mee gaan ook een vervangend programma.”

De leerlingen van het Bonhoeffer College komen vrijdagavond terug in Enschede.