Borne en Twentse steden gaan (flink) groeien, gemeenten aan de grens krimpen
interactieve kaartENSCHEDE – Borne krijgt de komende jaren flink wat extra inwoners. Tot 2035 komt er ongeveer zes procent aan nieuwe inwoners bij. Ook de Twentse steden laten een lichte groei zien.
Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu, blijkt uit cijfers van de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral de grote en middelgrote steden gaan groeien, terwijl tegelijkertijd een op de vijf gemeenten krimpt. Deze krimpgemeenten vergrijzen ook relatief snel.
Krimp
In veel gemeenten die grenzen aan Duitsland wordt een krimp verwacht. Losser steekt de kroon met een afname van 6 procent. Maar ook in Twenterand (-5,6%), Aalten (-5,4%), Haaksbergen (-5,3%) Dinkelland (-5,3%), Berkelland (-4,6%) en Tubbergen (-3,8%) neemt het aantal inwoners af.
De steden groeien omdat daar meer kinderen worden geboren dan dat er mensen overlijden. Ook zijn ze aantrekkelijker als vestigingsplaats voor migranten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.