Borne en Twentse steden gaan (flink) groeien, gemeenten aan de grens krimpen

interactieve kaartENSCHEDE – Borne krijgt de komende jaren flink wat extra inwoners. Tot 2035 komt er ongeveer zes procent aan nieuwe inwoners bij. Ook de Twentse steden laten een lichte groei zien.

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu, blijkt uit cijfers van de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote en middelgrote steden gaan groeien, terwijl tegelijkertijd een op de vijf gemeenten krimpt. Deze krimpgemeenten vergrijzen ook relatief snel.

Krimp

In veel gemeenten die grenzen aan Duitsland wordt een krimp verwacht. Losser steekt de kroon met een afname van 6 procent. Maar ook in Twenterand (-5,6%), Aalten (-5,4%), Haaksbergen (-5,3%) Dinkelland (-5,3%), Berkelland (-4,6%) en Tubbergen (-3,8%) neemt het aantal inwoners af.

De steden groeien omdat daar meer kinderen worden geboren dan dat er mensen overlijden. Ook zijn ze aantrekkelijker als vestigingsplaats voor migranten.

Mede door de wijk Bornsche Maten groeit Borne aanzienlijk.
Volledig scherm
Mede door de wijk Bornsche Maten groeit Borne aanzienlijk. © Carlo ter Ellen DTCT