Volledig scherm
Impressie van de toekomstige mestfabriek van Twence op Elhorst Vloedbelt. © Twence

Bouw mestfabriek Elhorst Vloedbelt vertraagd door hoger beroep

BORNE - De bouw van de mestfabriek van Twence op de stortplaats Elhorst Vloedbelt bij Zenderen is voor minstens een half jaar uitgesteld. De gemeente Borne gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen de mestfabriek en Twence wacht de uitspraak af.

Twence hoeft de procedure niet af te wachten en kan in principe met de bouw beginnen. Maar de Twentse afvalverwerker neemt dat risico niet.

Voor boeren in Twente betekent het dat het langer duurt voor ze hun mest in Zenderen kwijt kunnen. Voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Twente-Zuid noemt het uitstel ‘te overzien’. „Volgens de crisis- en herstelwet moet de Raad van State binnen een half jaar uitspraak doen en in de regel houden ze daar aan”, aldus Bonthuis.

Twence is ook nog in afwachting van een toekenning van een subsidie van de rijksoverheid - de zogenoemde SDE+ subsidie. Deze is nodig om de jaarlijkse exploitatie van de mestinstallatie rond te krijgen. De bouw van de mestvergistingsinstallatie zelf vergt een investering van circa 23 miljoen euro.

Borne vreest stank-, geluid- en verkeersoverlast voor Zenderen, als gevolg van de realisatie van de mestfabriek. Ook de bezwaren van Gemeenschapsbelangen Zenderen en de stichting Behoud Elhorst/Vloedbelt werden door de rechtbank verworpen.

De tegenstanders hadden betoogd dat de mestinstallatie op Elhorst/Vloedbelt daar volgens het bestemmingsplan niet zou mogen komen te staan. Er mag op de stortplaats alleen afval verwerkt worden en mest zou volgens de bezwaarmakers in dit geval geen afval, maar een grondstof zijn. Daar was de rechtbank, die het perspectief koos van de boer, het niet mee eens.