Volledig scherm
De stikstofcrisis legt nagenoeg alle bouwprojecten stil. © Rob Engelaar

Bouwen rond natuurgebied weer op gang, provincie hervat vergunningverlening

ENSCHEDE - Provincies gaan vanaf vrijdag onder strikte voorwaarden weer vergunningen verlenen voor bouwprojecten rond natuurgebieden. 

De vergunningverlening lag volledig stil sinds de uitspraak van de Raad van State eind mei over het Nederlandse stikstofbeleid. De twaalf Nederlandse provincies hebben nu samen nieuwe regels opgesteld, op basis waarvan ze toch weer bouwprojecten kunnen toestaan.

1500 projecten in Overijssel

De stikstofuitstoot mag bij een nieuw project niet toenemen en waar mogelijk moet het juist verminderen. Dat is de strikte voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning. In Overijssel worden zo’n 1500 projecten geraakt door de stikstofcrisis, het zijn grote en kleine initiatieven die niet verder kunnen vanwege de onzekerheid die is ontstaan.

In de eerdere regels, het Programma Aanpak Stikstof (PAS), was het zo dat een project stikstof mocht uitstoten, wat op een later moment gecompenseerd zou worden door aanvullende maatregelen. Maar dat mag niet meer, sinds de Raad van State oordeelde dat deze Nederlandse regelgeving in strijd is met de Europese wetgeving.

‘Samenleving staat stil’

Daarom moet nu vooraf duidelijk zijn dat een bouwproject niet voor extra stikstofuitstoot zorgt. Met alle provincies zijn de dezelfde juridische spelregels vastgesteld. „Zo willen we recht doen aan de uitspraak van de Raad van State, want nieuwe vergunningen moeten wel juridisch haalbaar zijn”, zegt gedeputeerde Peter Drenth van Gelderland namens de twaalf provincies. „De samenleving staat nu stil. Het op gang brengen van de vergunningverlening is een belangrijke eerste stap.”