Volledig scherm
De schade aan de kerk is van bovenaf goed te zien © Harald Lohmann/The Content Creators

Brandweer begint onderzoek naar volledig verwoeste kerk in Hengelo

HENGELO - Een speciaal team van de brandweer Twente begint in de loop van dinsdagmiddag met het onderzoek naar de oorzaak van de brand in de Moeder Teresakerk in Hengelo. 

De kerk werd in de vroege ochtend van maandag door brand volledig verwoest. Alleen de muren staan er eigenlijk nog.  

De brandweer heeft maandag en dinsdagochtend de restanten van de kerk geïnspecteerd op mogelijk instortingsgevaar van de muren. Daarvan is volgens een woordvoerder geen sprake meer. Het gebouw is nu veilig om nader onderzoek te gaan doen naar de oorzaak. Daar valt nu nog niets over te zeggen. 

Grote hitte

Volgens de woordvoerder van de brandweer valt nog niet te zeggen hoe lang dat onderzoek gaat duren. „Het is ook denkbaar dat we helemaal geen oorzaak meer vinden. De hitte in de kerk is heel hoog geweest. Er valt nog niets over te zeggen.”

Dat geldt ook over de staat van alle kunstwerken in de kerk, die op het oog verloren zijn gegaan. Zoals het doopvont, het kruis, de wandschildering De Kruisgang, maar ook het tabernakel met de geconsacreerde hosties. Het tabernakel is deels door het naar beneden gekomen dak bedolven. Omdat de kerk nog niet is vrijgegeven voor de parochie is onduidelijk of het tabernakel alsnog gered kan worden. 

Herbouw niet zeker

Het parochiebestuur De Goede Herder, waar de Teresakerk deel van uit maakt, heeft inmiddels de eerste gesprekken gehad met de verzekering en het bisdom. Vice-voorzitter Gerard ter Ellen laat weten dat er nog niets te zeggen valt over de kans dat de kerk herbouwd wordt. Het is in deze tijd, waarin kerken afgestoten worden, niet vanzelfsprekend dat dit gebeurd. Het voordeel van de Teresakerk is dat daar een levendige en zeer actieve gemeenschap actief is en de kerk goed bezocht werd.

Volledig scherm
Als het vuur gedoofd is © Lucien Baard