Volledig scherm
Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2017 © Davine Vleerbos

CDA en VVD kleuren Twente, PvdA is weg

resultaat verkiezingenENSCHEDE - Het CDA en de VVD verdelen in Twente de verkiezingskaart. Dat is de balans die kan worden opgemaakt na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. De verkiezingen hebben democratisch gezien slechts weerslag in de Tweede Kamer, toch is het de moeite waard om te kijken naar de nieuwe verhouding in Twente.

Wat direct opvalt: de PvdA is weg uit Twente. De partij van Lodewijk Asscher is niet alleen in geen enkele gemeente meer de grootste, vaak is de partij slechts de op zes na grootste in de gemeenten in het gebied van De Twentsche Courant Tubantia. In sommige gemeenten is de PvdA zestig tot tachtig procent van haar electoraat kwijt ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

PvdA gekortwiekt

Ook bij de meest recente verkiezing, de Provinciale Statenverkiezingen in 2015, bleef de PvdA nog de grootste partij in het van oudsher 'rode' Enschede en Hengelo. Nu niet meer. Juist in die steden is de partij gekortwiekt door kiezers.

De partijen die de kaart wel kleuren zijn op één hand te tellen - CDA, VVD, SGP en PVV. Het CDA en de VVD zullen dit toch beiden op een andere manier ervaren. Waar het CDA veel gemeenten woensdag heeft teruggepakt en in elke gemeente aan kiezers won, daar verliest de partij van premier Rutte enkele gemeenten en veel kiezers. 

PVV de grootste

Twee gemeenten zijn een uitzondering: Almelo en Rijssen-Holten. In die laatste gemeente is het niet gek dat de SGP de grootste partij is. De club van Kees van der Staaij is een factor van belang in het democratische speelveld in west-Twente. 

Dat in Almelo de PVV van Geert Wilders de grootste is, is wel bijzonder. De PVV was nog niet eerder de grootste partij in een Twentse gemeente tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders is bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 en 2015 ook niet de grootste geworden in een Twentse gemeente. En omdat de partij niet meedoet aan de Gemeenteraadsverkiezingen in ons gebied, is het in 2017 voor het eerst dat de PVV een Twentse gemeente domineert. 

SP wint van GroenLinks in Twente

In andere gemeenten kan de PVV ook rekenen op een substantiële aanhang. Dat geldt ook voor D66. Opmerkelijk verschil met de rest van Nederland is er ook: in de landelijke uitslag ontlopen de SP en GroenLinks elkaar niet veel, maar in Twente wint de SP. In geen van de gemeenten is de partij van Jesse Klaver groter dan de partij van Emile Roemer. 

Bij het opmaken van de balans was vannacht de uitslag in Berkelland nog niet bekend. In die gemeente vindt het tellen van de stemmen plaats op donderdagochtend.