In Frankrijk wordt een bus uit Milaan aan de kant gezet.
Volledig scherm
In Frankrijk wordt een bus uit Milaan aan de kant gezet. © AFP

CDA wil meldplicht van reizigers uit besmet gebied en scherpere aanpak coronavirus

ENSCHEDE - Met vermoedelijk een vijfde corona-dode in Italië wil het CDA dat Nederland meer maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Twents Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt met zijn partijgenoten Anne Kuik en Martijn van Helvert de minister van Buitenlandse Zaken om opheldering over de plannen voor de aanpak van het virus. Zij verbazen zich erover dat er nog geen scherpere maatregelen zijn genomen, zoals een meldplicht van reizigers uit de besmette gebieden en dat er nog steeds op die bestemmingen wordt gevlogen vanuit Amsterdam.

Flixbus aan de kant

Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Oostenrijk zette gisteren het treinverkeer met Italië stil. Vandaag werd in Frankrijk een Flixbus uit Milaan gestopt.

Risico fors verhoogd

De CDA’ers zijn van mening dat door de uitbraak in Noord-Italië het risico voor Nederland ‘fors is verhoogd’. “Welke effectieve maatregelen neemt Nederland nu om ervoor te zorgen dat de kans op verspreiding van het virus van Italië naar Nederland verkleind wordt? En hoe coördineren we in de Schengenzone, waarin miljoenen mensen dagelijks de nationale grenzen passeren zonder controle, het indammen van de verspreiding van het virus?”

Beschermen economie

De partij stelt dat de Nederlandse economie en samenleving kwetsbaar is als gevolg van het omvangrijke vervoer van grote hoeveelheden verse en bederfelijke producten en de grote Rotterdamse haven. Ze willen daarom ook van de minister weten wat er aan maatregelen worden genomen om ‘de cruciale onderdelen van de economie te laten doordraaien, ook als er een pandemie uitbreekt’.

Reizigers opsporen

De CDA’ers verbazen zich dat er nog steeds rechtstreekse vluchten gaan vanuit Amsterdam naar Peking, maar ook andere bestemmingen die al door het virus getroffen zijn. “Is het reisadvies nog wel adequaat?” Volgens de CDA’ers moet er mogelijk een meldplicht komen voor reizigers die uit de ‘besmette gebieden’ naar Nederland komen. “Waarom worden die reizigers niet gevolgd en/of actief opgespoord en gevraagd zich te melden?”

Volg hier ons liveblog over de ontwikkelingen rond het virus

Omtzigt; grote zorgen over verspreiding van Coronavirus
Volledig scherm
Omtzigt; grote zorgen over verspreiding van Coronavirus © ANP