Volledig scherm
© Annina Romita

Celstraf voor aanslag Enschedese moskee blijft overeind

ENSCHEDE - De celstraf voor Enschedeër Danny H. (27) voor zijn rol bij de aanslag op de Enschedese moskee in 2016 blijft staan. De Hoge Raad heeft zijn cassatie verworpen.

H. was veroordeeld tot 36 maanden cel voor het gooien van een molotovcoctail naar de moskee Allah’s Huis aan de Tweede Emmastraat. Hij handelde met vier andere stadsgenoten. Er werden bierflesjes met brandbare inhoud naar het gebedshuis gegooid. Een daarvan ontvlamde en veroorzaakte een schroeiplek in het grasveld voor de moskee. 

Kinderen

Op het moment dat de molotovcocktails werden gegooid waren er ongeveer dertig mensen binnen.  Er vielen geen gewonden. Volgens een getuige waren op de plek waar de brandbommen neerkwamen kort ervoor nog kinderen aan het spelen. Dat er geen brand uitbrak, is te danken aan een voorbijganger die het vuur uit trapte, volgens getuigen.

Terreur

Vier van de vijf veroordeelden gingen eerder  in hoger beroep tegen hun straf bij de rechtbank in Almelo. Het hof was het vorig jaar met de rechtbank in Almelo eens, dat de mannen handelden met een terroristisch motief. Het Hof legde wel lagere celstraffen op: van 30 tot 36 maanden. Drie van de verdachten zijn daar weer tegen in cassatie gegaan. 

Voor H. is dat beroep nu verworpen. Zijn advocaat had geen nieuwe argumenten aangedragen. De advocaten van de andere twee wel. Maar de kans is aanzienlijk dat ook hun cassatieverzoeken worden afgewezen. De Advocaat Generaal bracht al een negatief advies uit. Op 12 maart is het eindoordeel.