Volledig scherm
Archieffoto. Strooiwagens rukken uit. © Emiel Muijderman DTCT

Code geel in het hele land: ‘eerste serieuze sneeuw’ en gladheid

Weerinstituut KNMI heeft weeralarm code geel afgegeven voor het hele land wegens kans op sneeuw en gladheid. Het zou om de ‘eerste serieuze sneeuw’ van het seizoen gaan. De winterse buien trekken vanaf 20.00 uur over het land, beginnend in het zuidwesten. In Overijssel geldt het weeralarm vanaf 01.00 uur tot 10.00 uur in de ochtend.

In Zeeland zijn de strooiwagens al de weg op gegaan, in die provincie valt vanavond de eerste sneeuw. Daarna volgt de rest van het land, met ijzel- en (natte) sneeuwbuien. Op sommige plekken wordt een winterdek van enkele centimeters voorspeld. Automobilisten moeten rekening houden met gladheid. 

IJzel

,,Vanavond krijgen we te maken met een gebied met winterse neerslag als natte sneeuw, sneeuw en mogelijk ook onderkoelde regen, waardoor het kan ijzelen”, meldt weervrouw Diana Woei van Weerplaza. ,,Rond middernacht is het zuidwestelijk deel van het land mogelijk deels wit. In de nacht breidt de sneeuw uit over de rest van het land.” Er valt tot maximaal vijf centimeter sneeuw, volgens Woei.

Zondagochtend sneeuwt het alleen nog in oosten en noordoosten. De temperaturen zullen overdag vlot oplopen. In de middag wordt het droog en verdwijnt de gladheid. 

Met de auto de weg op? 6 tips bij gladheid:

1. Houd afstand. Zorg voor extra ruimte vóór je. Dan is er meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen of om te remmen bij een noodstop van een voorganger. 

2. Kijk ver voor je uit. Kijk vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn. En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. 

3. Trek rustig op. Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. Voor je het weet graven de slippende banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto helemaal niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen.

4. Remmen: soms hard. Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap - bij voorkeur tegelijkertijd - hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort.

5. Remmen: soms juist niet. Soms kun je bij gladheid beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. 

6. Blijf alert, ook mét winterbanden. 

(Bron: ANWB)

Volledig scherm
- © DG