Crowdfunding succes: onderzoek Universiteit Twente naar hartritmestoornissen kan door
ENSCHEDE - UT-onderzoeker Verena Schwach kan door met het nabootsen van hartritmestoornissen via het kweken van hartcellen op een chip. Haar crowdfundingactie bracht voldoende op voor een bijdrage van 25 mille van de Nederlandse Hartstichting.
Schwach is onderzoeker aan de afdeling Toegepaste Stamceltechnologie van de Universiteit Twente. Haar onderzoek was een van de vijf projecten die de Hartstichting had uitgekozen voor een crowdfundingsactie. Ze moest 25 mille binnenhalen, om eenzelfde bedrag van de stichting te krijgen. Dat leidde tot een eindbedrag van 57.191 euro.
Nieuwe medicijnen testen
Schwach en haar team kweken kloppende menselijke hartspiercellen op een chip. Daardoor kunnen hartritmestoornissen exact worden nagebootst. Daardoor willen de onderzoekers beter zicht krijgen op de oorzaken van hartritmestoornissen en kunnen er nieuwe medicijnen worden getest.
Niet direct fataal
In Nederland leven bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren en duizenden mensen krijgen jaarlijks kamerfibrilleren. De impact van de aandoeningen is groot. Hartritmestoornissen kunnen leiden tot een hartstilstand, herseninfarct of hartfalen. Hartritmestoornissen zijn dus niet direct fataal, maar kunnen uiteindelijk wel leiden tot het overlijden van een iemand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?