De wildwaterbaan in Avonturenpark Hellendoorn
Volledig scherm
De wildwaterbaan in Avonturenpark Hellendoorn © ANP PHOTO VINCENT JANNINK

Dagje pretpark knetterduur? Dat valt in Twente reuze mee

ENSCHEDE - De kosten voor een dagje pretpark met het gezin rijzen steeds verder de pan uit. In vijf jaar tijd stegen entreeprijzen met bijna 14 procent. Hoe zit dat in Twente en omgeving? Een stuk beter: in deze regio kun je met bescheiden beurs nog een dagje uit. 

Het is een duur geintje geworden: een dagje uit naar het pretpark. Zo betaal je dit hoogseizoen voor vier Efteling-kaartjes maar liefst 160 euro. Parkeren (12,50 euro) en versnaperingen moeten nog eens los afgerekend worden. Een ticket voor Walibi (36,50 euro) of Duinrell (33,50 euro) is ook niet goedkoop. De toegangsprijzen in Nederland zijn over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met bijna 14 procent gestegen, zo berekende het CBS.

Minder dure parken

Een gemiddeld dagje uit met het gezin in Nederland kost 122,87 euro. Dat is berekend op basis van vier personen, inclusief parkeerticket. Veel parken in Twente en omgeving zijn een stuk minder prijzig. Zo ben je bij Avonturenpark Hellendoorn voor maximaal 105 euro klaar. Wanneer je een specifieke een bepaalde datum boekt, kelderen de prijzen nog verder. 

Het kleinschaliger De Waarbeek in Hengelo is een koopje in pretparkland, voor 43,75 euro ben je daar een compleet dagje uit. Slagharen ligt met de kassaprijs iets boven het landelijk gemiddelde met  127,10 euro.

Over de grens bij Bottrop is Moviepark weer een uitschieter naar de andere kant. Een bezoekje aan het park volgens regulier tarief is duur: 46 euro per persoon. Dat brengt een gezinsuitje op 191 euro. 

Kortingsacties

De Waarbeek in Hengelo
Volledig scherm
De Waarbeek in Hengelo © Carlo ter Ellen DTCT

Daar moet bij aangetekend worden dat veel pretparken werken met kortingsacties. Zo kunnen tickets voor een specifieke dag vaak met flinke korting worden gekocht. Bij Moviepark betaal je in het hoogseizoen 29 euro per persoon voor een specifieke datum. In Hellendoorn zakt de prijs zelfs tot 17,50 euro bij een ticket op datum. 

Quote

Wij weten dat heel veel mensen met een promotie-kaart komen

Kees Klesman

Daarnaast werken veel pretparken met coupons of acties via krant of kortingswebsite. Directeur Kees Klesman van de Club van Elf, een samenwerkingsverband van 23 grote dagattracties, zei daar woensdag tegenover het AD over: ,,Het CBS meet de gepubliceerde toegangsprijs, maar je moet ook kijken naar online prijzen en promotie-acties, dan is de prijs al lager. Wij weten dat heel veel mensen met een promotie-kaart komen. Misschien geven ze daardoor in de praktijk wel minder uit dan met die onderzochte prijsstijging.’’

De prijzen voor musea en dierentuinen zijn in vijf jaar tijd met maar liefst 17 procent gestegen. 

Bekijk hieronder de video: Zo houd je dagje uit naar het pretpark betaalbaar