De forellen bijten best in de Reutumse vijver

videoREUTUM - Aan de rand van de vijvers aan de Hondenveldsweg in Reutum staan zaterdag een kleine dertig mannen. Natte sneeuw dwarrelt naar beneden. Het vriest nét niet. De mannen vissen. En ze hebben er nog betaald voor ook.

Vissen in vijvers, dat gaat het hele jaar door. „Er bestaat geen slecht weer. Alleen slechte kleding”, zegt Halil. Hij wijst naar zijn laarzen en thermokleding. Halil komt uit Coesfeld in Duitsland. Bijna iederéén die rond de vijver staat, komt uit Duitsland. Een paar uit België en één uit Nederland. En allemaal man. Vissen is een mannensport. „Een mooie smoes om een dag bij de vrouw weg te zijn”, wordt gegrapt.

De mannen vissen de hele dag op forel. En ze weten zeker dat ze wat vangen, want er is vandaag per deelnemer 20 kilo vis uitgezet. Dan moet je bijna je best doen om niets te vangen. Op andere dagen kan er per uur gevist worden. Er wordt dan ook per uur afgerekend. „We gaan ervan uit dat 4 uur vissen voor 4 kilo vis staat”, zegt Bas Groothuis. „En dan hebben we het over XXL-vissen, die ze hier vangen.” Mocht iemand helemaal niets vangen? „Dan zoeken we samen naar een oplossing”, zegt Kim Groothuis. „Ja, het is ook een soort kansspel.”

Wild

De Reutumse Bas en Kim zijn sinds vorig jaar eigenaar van Wild Bijzonder Vissen, dat ze overnamen van de zus en zwager van Bas. Vandaag is hun eerste evenement, dat ook bedoeld is om reclame te maken. „We hoeven er geen winst op te maken. Als het zich maar rondspreekt dat het leuk is geweest”, zegt Bas.

Aan de vissers van vandaag zal het niet liggen. Achter Bas trekt een van de deelnemers soepeltjes een forel van een paar kilo uit de vijver. Aan de haak planeert de vis als het ware over het water. „Dat is de kunst”, zegt Bas. „Dat ’ie het contact met het water niet helemaal verliest.”

Volledig scherm
Vissers aan de rand van de vijvers van Wild in Reutum. © Robin Hilberink

Goudforel

Leif, ook uit Duitsland, heeft een vis van 7 kilo gevangen. Die ligt al op ijs in zijn auto. En Lorenzo uit België heeft de enige goudforel gevangen, die vanmorgen is uitgezet. Trots toont hij de vangst voor de fotograaf. „Ze komen van heinde en verre”, zegt Bas. „Ja, veel uit Duitsland.” Dat heeft een reden. „In Duitsland heb je ook wel commerciële vijvers”, zegt Halil. „Maar niet zo mooi aangelegd en aangekleed als in Nederland. Met een restaurant erbij, en zo.”

Arjan Smelt is de enige deelnemer uit Nederland. „O ja?”, zegt de Ootmarsummer. „Dat wist ik helemaal niet.” Hij is vaste gast. „Ik kom zeker één keer in de week. Wat ik vang gaat mee naar Ootmarsum. Dat rook ik zelf en verkoop ik weer in mijn cafetaria”, zegt Smelt.

Volledig scherm
Een van de deelnemers toont trots zijn vangst. © Robin Hilberink

Steur

Vandaag gaat het om forel. Maar door het jaar heen kan in de vijf vijvers ook gevist worden op bijvoorbeeld meerval, grote karpers en steur. Steur? Waar de kaviaar in zit? Bas lacht. „Ja, maar wij hebben alleen de mannetjes. Daar zit geen kaviaar in.”

Zondag wordt het druk, verwachten Bas en Kim. „Dat is altijd zo, na een evenement. Want er blijft toch ook altijd wat vis achter, die speciaal voor vandaag is uitgezet. Dus dan heb je morgen, wanneer je per uur betaalt, iets meer kans om wat te vangen.”