Volledig scherm
De deelcontainer in het Europees parlement © Twente Milieu

Deelcontainer Twente Milieu gepresenteerd in Europarlement

BRUSSEL/ENSCHEDE – Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft donderdagmiddag de deelcontainer van Twente Milieu gepresenteerd in het gebouw van de Europese Unie in Brussel.

Schreijer-Pierik zag de container eerder dit jaar bij een bezoek aan de Twentse afvalinzamelaar. De bak, vorig jaar september door Twente Milieu gelanceerd, staat op circa 60 plekken in Twente. Buurtbewoners kunnen er dingen in stoppen, waarvan zij denken dat anderen die (nog) kunnen gebruiken, passanten mogen ze er dan uit halen.

„De deelcontainer van Twente Milieu staat symbool voor mijn inzet op EU-niveau afgelopen jaren voor vermindering van wegwerpplastic, bevordering van recycling en afvalpreventie door hergebruik van spullen”, aldus Schreijer-Pierik, die een persbijeenkomst had georganiseerd om het Twentse initiatief te promoten. Zij maakte van de gelegenheid gebruik aandacht te vestigen op EU-wetgeving tegen wegwerpplastic en voor ambitieuzere recyclingsdoelstellingen, waar zij aan heeft gewerkt.

Succes

Volgens Twente Milieu-directeur Lisette Bosch is de deelcontainer in Twente een succes. „Er is zelfs een wachtlijst voor”, aldus Bosch. Huishoudens kunnen een deelcontainer ‘adopteren’, nemen deze in beheer en zetten hem aan de straat. Volgens Bosch kost het wat moeite snel meer containers geschikt te maken. „En vooral het bestickeren van de container is nogal kostbaar. Daar moeten we nog maar eens naar kijken.”

Volgens haar maakt een evaluatie van de deelcontainer duidelijk dat de bak veelvuldig gebruikt wordt. „En waar we juist bang voor vandalisme waren, blijkt dat helemaal geen probleem.” De containers staan vooral in Enschede en Hengelo. Wat minder in Almelo en Oldenzaal.

Volledig scherm
De deelcontainer in het Europees parlement © Twente Milieu