Volledig scherm
© Bewerking Tubantia

Deze 20 bekende Twentenaren zijn ons ontvallen in 2019

Ook in 2019 heeft Twente afscheid genomen van bekende regiogenoten, die ieder op hun eigen manier wat hebben betekend voor de regio en de mensen die er wonen. Een overzicht met 20 bijzondere Twentenaren, die de regio dit jaar ontvielen. 

Rob Lucas (69), Enschedese fotograaf, overleed in januari.

Volledig scherm
Rob Lucas © Onbekende fotograaf

Rob Lucas maakte meer dan vijftig jaar foto’s in voornamelijk deze regio. Van zijn hand verscheen een groot aantal fotoboeken, waaronder het drie jaar geleden verschenen ‘Later is nu’. Daarnaast legde hij zich ook toe op het illustreren van jaarverslagen en tijdschriften, bedrijfsfotografie en het ontwerpen van boekomslagen. Zijn eerste fotoboek verscheen in 1976. De in Hengelo geboren Lucas maakte dat, net als zijn laatste boek, in samenwerking met tekstschrijfster Inez Jonkman. 

Zijn vrije werk is de neerslag van zijn vele reizen en ontmoetingen met mensen. Drie jaar geleden had Lucas nog een grote overzichtstentoonstelling bij Saxion Hogeschool in Enschede. De Twentse fotograaf overleed in januari in zijn woonplaats Enschede. Hij werd 69 jaar oud.

Albert Kamp (72) - voetbaltrainer uit Almelo, overleed in februari. 

Volledig scherm
Albert Kamp overleden © Henk Van Schuppen

In de Almelose voetbalwereld kende iedereen de markante Albert Kamp. In zijn jonge jaren doorliep Kamp de jeugdopleiding van Heracles Almelo. Daarna was hij lange tijd de drijvende kracht achter Oud Heracles, het team waarmee oud-Heraclieden met grote regelmaat wedstrijden spelen. 

,,Hij was de animator en inspirator en zorgde, met steun van zijn vrouw, dat alles tot in de puntjes geregeld was”, zo werd hij op website van Heracles beschreven. Niet alleen bij Heracles, maar ook in het amateurvoetbal was Albert Kamp een bekende verschijning. Zo speelde hij lang in het eerste elftal van Oranje Nassau en trainde in de jaren tachtig drie seizoenen de hoofdmacht van ON. 

Daarvoor was hij coach van Achilles’12 in Hengelo. Albert Kamp was in zijn werkzame leven onder meer directeur van de sociale werkvoorziening Soweco in Almelo. In februari overleed hij op 72-jarige leeftijd. 

Herman Morsink (77), voormalig spits Heracles Almelo, overleed in maart.

Volledig scherm
Herman Morsink in actie voor Heracles © archief Bert Letteboer

Herman Morsink stond in de jaren zestig van de vorige eeuw maar liefst tien jaar onafgebroken in het eerste elftal van Heracles. Van die tien jaar speelde Heracles vier jaar in de eredivisie. Tien jaar in het eerste: dat is iets dat maar weinig voetballers kunnen zeggen. Morsink schitterde in de periode dat Heracles nog aan de Bornsestraat speelde. De spelers van het eerste elftal waren semi-profs: de mannen hadden allemaal een ‘gewone’ baan, voetbal was in feite een soort van bijbaan. 

Zoon Eddy Zoëy plaatste op Instagram een foto van hem en zijn vader. De tv-presentator, die in het echt Frederik Morsink heet, schrijft dat zijn vader aan parkinson leed. Herman Morsink is 77 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek en woonde in een verpleeghuis in Wierden.

Lotte van der Zee (20), model uit Enschede, overleed in maart.

Volledig scherm
Lotte van der Zee © Emiel Muijderman DTCT

Het Enschedese model Lotte van der Zee werd bekend toen ze in 2017 werd bekroond tot ‘Miss Teen of the Netherlands’ en tot de ‘mooiste tiener van de wereld’. Daarnaast zette ze zich in voor Stichting Haarwerken en werd ze ambassadeur van het Meldpunt Loverboyproblematiek. 

Tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk werd ze getroffen door een acute hartstilstand. Terwijl ze in coma lag en artsen vochten voor haar leven is ze jarig. Ze wordt nog net 20. Collega-model Joann van den Herik omschreef haar treffend. ,,Lotte was een prachtige, lieve, spontane meid en maakte voor mij dit harde wereldje een stuk fijner en gezelliger.’’ 

Enkele dagen na haar overlijden werd nogmaals duidelijk hoe geliefd Lotte was. Duizenden mensen kwamen naar de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede om de laatste eer te betuigen.

Dennis op den Dries (35), wethouder in Hellendoorn, overleed in april. 

Volledig scherm
Dennis op den Dries © Lenneke Lingmont

Wethouder Dennis op den Dries van de gemeente Hellendoorn verloor in april, ondanks zijn optimisme en doorzettingsvermogen, de strijd tegen leukemie. De Nijverdaller was sinds 2014 raadslid/fractievoorzitter van GroenLinks en sinds vorig jaar wethouder in de nieuwe coalitie van zijn partij met CDA, D66 en de ChristenUnie. 

Zijn zussen Esther (34) en Rutger (31) liepen enkele maanden later de Zwolse halve marathon om geld in te zamelen voor stamceltransplantatie. Met de actie ‘Run voor Dens’ zamelden Esther en Rutger, samen met vier medewerkers van de gemeente Hellendoorn en Gertrude Piksen uit Hellendoorn, uiteindelijk 11.663 euro in. 

„Hij was vanaf het begin al enthousiast over dit initiatief en ik geloof dat hij dit nu ook wel meekrijgt. Ik weet zeker dat hij enorm trots is.” Op den Dries werd 35 jaar oud. 

Herman Nijhof (82), medeoprichter transportbedrijf Nijhof-Wassink, overleed in april.

Volledig scherm
Herman Nijhof © Nijhof-Wassink

Herman Nijhof was met Evert Wassink in 1967 oprichter van het transportbedrijf Nijhof-Wassink.Herman Nijhof zorgde ervoor dat Nijhof-Wassink vlak na de val van de Berlijnse muur voet aan de grond kreeg in Polen. Nadat zoon Freddy in 1990 de directiestoel op kantoor in Rijssen had overgenomen, tilde Herman Nijhof in Polen een nevenvestiging van de grond, waar nu vierhonderd mensen werken. Nijhof sr., die jarenlang twee weken per maand in Polen verbleef om daar leiding te geven, opende tevens een aantal dealerbedrijven van Volvo-trucks in Polen.

Hij nam in 2005 afscheid bij het bedrijf, dat uitgroeide tot een groep met 1200 werknemers. Nijhof-Wassink is niet alleen gespecialiseerd in transport van bulkgoederen, maar is ook dealer van Volvo-trucks in Nederland en Polen. Wierdenaar Herman Nijhof kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen en werd in april met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Kort daarna kwam hij te overlijden op 82-jarige leeftijd. 

Ferdi Lammerink (72), oprichter Stadspartij, overleed in april.

Volledig scherm
Ferdi Lammerink © Onbekende fotograaf

Ferdi Lammerink was een kleurrijk en veelbesproken Enschedeër, die bekend was als marktkoopman en politicus. Lammerink was oprichter en jarenlang gemeenteraadslid van de Stadspartij. In die laatste rol werd Lammerink ooit veroordeeld tot een boete van 330 euro, nadat hij twee collega-raadsleden had beticht van ‘NSB-praktijken’.

Lammerink overleed in april in zijn woon- en geboorteplaats Enschede. Lammerink stierf op 72-jarige leeftijd na een ziekbed van enkele maanden.

Wim Woudsma (61), oud-profvoetballer, overleed in mei.

Volledig scherm
Wim Woudsma

Hij was 14 seizoenen boegbeeld bij GA Eagles. En later trainer bij onder meer De Zweef, Hulzense Boys en Enter Vooruit. Bij Nijverdaller Wim Woudsma werd voetbal er met de papleper ingegoten. Zijn vader Kas Woudsma was keeper, die in de jaren 50 en 60 26 interlands onder de lat stond bij het Nederlands zaterdagelftal. Uit geloofsovertuiging voetbalde de doelman, die aanvoerder was van DES Nijverdal, niet op zondag.

Wim Woudsma speelde in zijn jonge jaren bij Hulzense Boys en kwam via het Twents jeugdelftal bij Go Ahead terecht. De verdedigende middenvelder speelde van 1976 tot 1989 376 competitieduels voor Go Ahead Eagles. Daarmee heeft hij na clubicoon John Oude Wesselink (446) de meeste wedstrijden in het roodgeel achter zijn naam staan. Woudsma is op 61-jarige leeftijd overleden. Hij was ongeneeslijk ziek.

Adri Oude Vrielink (73), vormgever, overleed in mei. 

Volledig scherm
Adri Oude Vrielink © Annina Romita

Adri Oude Vrielink was in 1973 oprichter van Studio Oude Vrielink in Losser, een in grafische vormgeving gespecialiseerd bureau dat op het hoogtepunt van z’n bestaan 45 medewerkers telde. Juist twee weken voor zijn overlijden werd Studio Oude Vrielink voor de tweede keer in amper een jaar tijd failliet verklaard. De eerste keer zette Adri Oude Vrielink zette zijn geesteskind voort door er opnieuw privékapitaal in te steken. Na de doorstart openbaarde zich echter bij hem opnieuw de ernstige ziekte, waarvan hij eerder genezen leek. 

Adri Oude Vrielink onderging de laatste maanden in het universitair ziekenhuis in Groningen een experimentele immunotherapie, maar zijn gezondheidstoestand verslechterde sterk, waarna zijn overlijden onafwendbaar bleek. In verpleeghuis Gereia in Oldenzaal Adri Oude Vrielink op 73-jarige leeftijd overleden. 

Harry Bruggink (66), oud-speler van FC Twente, overleed in juli. 

Volledig scherm
Harry Bruggink © Archiefbeeld Tubantia

Harry Bruggink, geboren in Varsseveld, is zijn club FC Twente altijd trouw gebleven. In 1970 maakte hij zijn debuut voor de Enschedese club en tien jaar later speelde hij zijn laatste wedstrijd. De verdediger kwam uiteindelijk tot 97 competitiewedstrijden voor zijn favoriete club. 

Bruggink speelde onder meer mee tijdens de wedstrijd FC Twente - PEC Zwolle, in Nijmegen won FC Twente toen in 1977 haar eerste prijs: de KNVB-beker. 

Bruggink runde na zijn loopbaan jarenlang een sportzaak aan de Brinkstraat in Enschede. Hij had de laatste jaren gezondheidsproblemen en verbleef in verpleeghuis Bruggerbosch in Enschede. Daar werd hij nog regelmatig opzocht door enkele ploeggenoten met wie hij in de jaren zeventig successen vierde met FC Twente. Hij werd 66 jaar. 

Bert de Haan (68), kunstenaar, dichter en schilder, overleed in augustus. 

Volledig scherm
Bert de Haan © Carlo ter Ellen

De uitvaart van Bert de Haan ging precies zoals de kunstenaar heeft geleefd: anders dan anders. Hij lag opgebaard in de kampeerbus van zijn schoonzus, dat ingericht was als rijdend atelier. Liggend op een houten baar, ingewikkeld in jutte dekens en omring door enkele van zijn kunstwerken, zijn onafscheidelijke rode hoedje en met een gedicht aan zijn voeten. Zo begon de kunstenaar, dichter en schilder aan zijn laatste reis. 

De Haan leed al 20 jaar aan Parkinson. Hij schreef er een openhartig boek over, hoe het leven met de ziekte was. Hij nam het daarin ook op voor de omstreden neuroloog Jansen Steur, waar hij ooit een patiënt van was. De kunstenaar zei zelf veel aan hem te danken te hebben in de omgang met Parkinson, die hem steeds verder belemmerde. De Haan overleed begin augustus in het MST, waar hij drie weken daarvoor werd opgenomen. Hij werd 68 jaar.

Hans van Wieren (66), Hengelose presentator, overleed in augustus.

Volledig scherm
RTV Oost © Hans van Wieren

“Er is hier niemand die zijn programma’s zo goed voorbereidt als Hans deed. Ik hem veel van hem geleerd. Hij was prettig in de omgang, maar ook zeer gesloten", zo sprak lyrisch Bert van Losser lyrisch over zijn collega-presentator Hans van Wieren. 

De Hengeloër presenteerde 25 jaar lang verschillende programma’s op zowel tv als radio bij RTV Oost. Van Wieren gold jarenlang als de nestor van de redactie. Van Wieren begon al in 1977 bij de regionale omroep. Voor de sportredactie deed hij vijftien jaar lang op freelance basis de verslaggeving van paarden- en hockeysport. 

In 1993 verruilde hij zijn baan in het onderwijs voor een vast dienstverband bij RTV Oost. De Hengeloër presenteerde in mei 2018 zijn laatste programma bij de regionale omroep, daarna ging hij met pensioen. Niet veel later maakte hij bekend dat er slokdarmkanker bij hem was geconstateerd. In augustus overleed Van Wieren op 66-jarige leeftijd in het hospice in Hengelo. 

Niels Scholten (43) - wijkagent in Enschede, overleed in september.

Volledig scherm
Niels Scholten © Onbekende fotograaf

Zeker 100 agenten vormden in september een erehaag voor hun overleden collega, wijkagent Niels Scholten uit Enschede. Zijn herdenkingsdienst in de Grolsch Veste werd massaal bezocht. De geboren Denekamper had slechte longen en kampte de laatste tijd herhaaldelijk met longontstekingen. 

,,Er is tegen hem gezegd dat hij maar 40 jaar zou worden. Niels was 43, we hebben drie bonusjaren gekregen’’, zei zijn echtgenote Charon in een overvol Hatrans Plaza in de Grolsch Veste. Behalve zij hielden ook hun dochter Romée (14) en zoon Liam (12) aangrijpende toespraken. 

Zijn collega’s Erna de Witte en Jan Olde Kalter noemden de diender, die vaak op zijn mountainbike door de wijk pedaleerde, ‘een kanjer als mens en in zijn vak’. Dat er bij de Grolsch Veste afscheid van Niels werd genomen was geen verrassing: samen met zijn zoon genoot hij vrijwel wekelijks van zijn geliefde club. Niels werd 43 jaar oud. 

Hennie Ardesch (76) - clubicoon en oud-doelman van FC Twente, overleed in november.

Volledig scherm
Hennie Ardesch © Annina Romita

Het overlijden van Henny Ardesch dompelde de voetbalwereld afgelopen november in rouw. Ardesch keepte in de jaren ‘60 en ‘70 voor onder meer voor Sportclub Enschede en FC Twente. Ardesch was een bekende verschijning in het regionale voetbal. Zo was hij een tijdje verslaggever van het amateurvoetbal bij Radio Oost. 

Ardesch was tevens keeperstrainer bij de vrouwen van FC Twente. Tevens vervulde hij nog de rol van teammanager en was hij de initiatiefnemer van de Twentse keepersschool. De laatste jaren verzorgde hij rondleidingen voor de club in De Grolsch Veste en was hij actief voor Scoren in de Wijk. 

Ardesch was nog bijna dagelijks op het stadion te vinden.  Na zijn actieve carrière was hij onder meer ook technisch directeur bij Heracles Almelo.  Zijn overlijden in november kwam volledig onverwachts. FC Twente en haar supporters namen voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Ajax op indrukwekkende wijze afscheid van het clubicoon. Hij werd 76 jaar oud.

Graaf Adolf van Rechteren Limpurg (88), Heer van Almelo, overleed in november. 

Volledig scherm
Graaf Adolf van Rechteren Limpurg © -

De graaf van Almelo heeft als grootgrondbezitter veel betekend voor de stad. Het landgoed van Huize Almelo omspant een groot deel van de gemeente. De graaf zette zich altijd in voor landschapsontwikkeling en een goed beheer van deze gebieden. 

Als landeigenaar heeft de grafelijke familie de bosrijke gebieden rond de Gravenallee en het Nijreesbos altijd opengesteld voor het publiek. De graaf bemoeide zich in het verleden ook nadrukkelijk met de invulling van het gedeelte van de binnenstad dat grensde aan Huize Almelo. De graaf werd net als zijn vader bijgezet in het familiegraf, het mausoleum aan de Gravenallee. Voor zijn uitvaart werd het verkeer op de rondweg van Almelo tijdelijk stilgezet. Graaf Adolf van Rechteren Limpurg overleed op 88-jarige leeftijd.

Arjen Hoekstra (52) - professor bij de Universiteit Twente, overleed in november.

Volledig scherm
Arjen Hoekstra © Carlo ter Ellen DTCT

Als hoogleraar waterbeheer stond Arjan Hoekstra bekend als bedenker en expert van de watervoetafdruk: de hoeveelheid water die we gebruiken voor onze goederen en diensten. In het voorjaar sleepte Hoekstra een beurs van 2,5 miljoen euro aan Europees onderzoeksgeld in de wacht. Daarmee wilde de UT-hoogleraar Arjen Hoekstra een wereldwijd onderzoek doen naar het land- en watergebruik dat nodig is voor de voedsel- en energievoorziening. 

Als voorvechter van het klimaat liep de hoogleraar afgelopen september mee tijdens de wereldwijde klimaatstaking in Den Haag. Hoekstra overleed in november op 52-jarige leeftijd. Hij werd onwel op de fiets op de weg terug van zijn werk naar huis. 

George Nusmeijer (69), Enschedese fotojournalist, overleed in november.

Volledig scherm
George Nusmeijer © Annina Romita

George Nusmeijer werkte sinds de jaren ’70 als fotograaf, aanvankelijk voor de Twentsche Courant en na de fusie voor De Twentsche Courant Tubantia. Hij nam in 2010 afscheid van de krant. Als fotograaf was de geboren Lonnekernaar een alleskunner: portretten waren een specialiteit, maar ook sportevenementen en actuele nieuwsfeiten werden tientallen jaren op vakkundige wijze vastgelegd. Het lukte hem als eerste om digitale foto’s nog dezelfde dag in de krant te krijgen: tijdens de Elfstedentocht van 1997 stuurde hij foto’s van de wedstrijd rechtstreeks door naar de redactie.

Na zijn carrière als fotograaf maakte Nusmeijer tijd voor zaken waar hij tijdens zijn werkzame leven niet aan toekwam. Zo schreef hij zich onder meer in bij een castingbureau, wat hem een figurantenrol in de populaire misdaadserie Penoza opleverde. Nusmeijer raakte afgelopen zomer onwel en lag daarna maanden in het ziekenhuis, waar hij wachtte op een plekje in een verpleeghuis. Zover kwam het niet, Nusmeijer overleed afgelopen november  in een hospice in zijn woonplaats Enschede.

Arend Slagman (67), de man achter de Amerikaanse band Toto, overleed in december.

Volledig scherm
Arend Slagman © Dolf Ruesink

De oud-communicatiemanager was vriend, adviseur en websitebeheerder van Steve Lukather, de gitarist, zanger en producer van de Amerikaanse band Toto. Arend Slagman voelde zich in zijn tijd als marketing- en communicatiemanager bij uitzendbureau Randstad aangetrokken tot de muziek van Toto en in het bijzonder de pop- en jazzrockklanken van gitarist Steve Lukather. 

„Ik schreef er een essay over en begon met hulp van mijn zoons in 1998 een speciale website. Na een paar dagen kreeg ik al een lovend mailtje van Lukather.” Na een eerste ontmoeting bij poppodium De Melkweg in Amsterdam ontstond een steeds hechtere samenwerking tussen de in Los Angeles woonachtige topgitarist en zijn Twentse media-adviseur. De Hengeloër verzorgde onder andere de website, Twitter, Facebook en YouTube voor Lukather. Arend Slagman overleed in december op 67-jarige leeftijd.

Hans Brugman (100), voormalig directeur machinefabriek Brugman en eerste voorzitter Military Boekelo, overleed in december. 

Volledig scherm
Hans Brugman © -

Hans Brugman was de voormalige directeur van de gelijknamige machinefabriek in Almelo en de radiatorenfabriek in Tubbergen. Zijn hart lag echter in de paardensport. Zoon Hans en dochter Madeleine hebben die liefde van hun vader overgenomen, laatstgenoemde was actief op internationaal niveau en heeft ook een aantal malen meegedaan aan Military Boekelo. Sinds 1976 werd het evenement georganiseerd vanuit een stichting, waarvan Brugman de eerste voorzitter was.

Tot zijn 97ste reed Brugman zelf nog regelmatig paard. Thuis in de manege van de stal in Ambt-Delden of een ritje in de buitenlucht. Hij was een verdienstelijk ruiter, die driemaal Nederlands kampioen jachtpaarden werd: in 1988, 1989 en in 1992. Eerder, in 1979, schreef hij het militarykampioenschap op zijn naam. De oud-voorzitter van Military Boekelo was tevens Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Drager van het Oorlogsherinneringskruis. In december overleed hij op 100-jarige leeftijd. 

Ben Wevers (73), Rijssense ondernemer, overleed in december.

Volledig scherm
Ben Wevers (links) © Pieter Magielsen/NFP photography

Ben Wevers is medeoprichter van de accountantsorganisatie KroeseWevers, maar werd recent vooral bekend als slachtoffer van een gewelddadige overval. De daders zijn nooit gepakt. De Rijssenaar was registeraccountant en medeoprichter van het accountantskantoor KroeseWevers. Hij maakte naam als succesvol ondernemer, maar de laatste jaren van zijn leven draaiden vooral om de gevolgen van een gewelddadige overval bij hem thuis in november 2016. Hij raakte zwaargewond.

Twee mannen stonden aan de deur en toen Wevers opendeed sloeg er eentje meteen. De ondernemer viel van de trap, waarna zijn belager als een kickbokser op hem bleef inbeuken. Wevers brak meerdere rugwervels en liep een dwarslaesie op. De toen 70-jarige Rijssenaar belandde in een rolstoel voor de rest van zijn leven. Hij overleed in december op 73-jarige leeftijd.