Volledig scherm
Vlnr: Colin met zijn vogel, Martijn met zijn slang en Isabelle met haar rat. © Colin, Martijn en Isabelle

Deze drie bijzondere Twentse huisdieren krijgen op Dierendag een extraatje

ENSCHEDE - Het is weer dierendag! Hét moment om hond, kat, of goudvis extra te verwennen. Maar behalve voor die ‘gewone’ huisgenoten is het ook dierendag voor ratten, vogels én een slang.

Wij vroegen onze lezers met de meest bijzondere huisdieren te reageren met een selfie. En daar kwamen drie bijzondere huisdieren met even bijzondere verhalen uit voort. Want wist je dat ratten niet tegen kietelen kunnen? En wat een slang eet op Dierendag?

De slangen van Martijn krijgen een kwartelhaantje

Volledig scherm
Martijn Biemans uit Losser met zijn slang Nagini. © Martijn Biemans

Nee, het is geen standaard huisdier zoals een hond of kat. Dat geeft Martijn Biemans (32) uit Losser meteen toe. Toch zijn het fascinerende dieren. „Hoe ze leven en eten is prachtig om te bekijken.”

Op de foto  staat hij met de twee jaar oude Nagini. Een rattenslang, vernoemd naar de grote slang uit De Harry Potter-films. Het is niet zijn enige. „Ik heb er naast Nagini nog drie”, legt Martijn uit.„Een boa constrictor met de naam Slytherin, ook vernoemd naar Harry Potter. En nog twee rattenslangen. Daarvan is er trouwens ooit eens eentje ontsnapt in Hengelo.”

De slang werd halverwege 2018 weer snel teruggevonden en leeft inmiddels weer vredig in het terrarium. En dat is een flink huis voor de slangen, zo blijkt uit een foto van dat terrarium. “Je zult vast denken: deze hobby loopt uit de hand. Nou dat klopt”, zegt de Lossernaar. Wat de dieren zoal eten? „Het klinkt gek, maar in plaats van muizen krijgen ze op Dierendag afgekeurde kwartelhaantjes.”

Een feestmaal voor het reptiel, ongetwijfeld. Maar op een dag als vandaag niet iets voor dierenliefhebbers met zwakke magen.

De ratjes van Isabelle kunnen niet tegen kietelen

Hij is onderdeel van een dynamisch duo meldt Isabelle Goossen (22) uit Hengelo de foto van haar en haar ratje. „Bruut en Spok. Op de foto sta ik met Spok. Echte knuffelkonten, die dol zijn op in je nek liggen. En ze spelen maar al te graag met mijn krullen. Geen hond of kat, wel de leukste huisdieren die iemand zich kan voorstellen.”

Volledig scherm
Isabelle Goossen uit Hengelo met haar ratje bruut © Isabelle Goossen

De Hengelose heeft beide ratjes nu ongeveer een half jaar. Ze vindt het vooral leuk dat de knaagdieren zo slim zijn. Waar veel mensen een rat zien als ongedierte met een smerig lange staart, gaat Isabelle met de beestjes om als échte familieleden: „Je kunt ze nieuwe trucjes leren. Zo kunnen mijn ratten bijvoorbeeld apporteren zoals een hond dat ook kan. En ze kunnen niet tegen kietelen! Als je ze dan kietelt, hoor je ze echt ‘lachen’. Het geluid wat ze maken lijkt er in ieder geval op. Het is kei-schattig.”

Wordt het dynamische duo Bruut en Spok deze Dierendag extra verwend? Zeker wel: „Ze hebben het snel koud, dus hebben we kleine smokings voor de ratjes gemaakt die ze aan krijgen. En ze krijgen mini-groentemuffins.”

Spotje fluit het deuntje van The Addams Family 

Honden en katten kunnen niet zingen, maar het huisdier van de achtjarige Colin Resamenawi uit Vriezenveen wel. „Hij kan het liedje van The Addams Family fluiten”, vertelt zijn moeder Marieke bij de foto van valkparkiet Spotje, zittend op de schouder van haar zoon. „En Colin fluit het liedje dan met hem mee.”

Volledig scherm
Colin Resamenawi uit Vriezenveen met zijn valkparkiet Spotje © Marieke Resamenawi

De tamme vogel met de grote kuif is al jaren in de familie. Spotje is zelfs ouder dan zijn baasje Colin. Een jaar ouder, de valkparkiet is inmiddels negen. „Mijn vader had vroeger altijd valken, dus het hebben van vogels zit echt in de familie”, legt Marieke uit. ”Vanwege een verhuizing heeft Spotje tijdelijk bij mijn vader gewoond, maar toen hij stopte met zijn hobby kon de valkparkiet natuurlijk niet zomaar weg.”

En zo kwam Spotje in Vriezenveen terecht, waar hij dikke vrienden is geworden met Colin. Morgen krijgt hij een extraatje, vertelt moeder Marieke. „Spotje krijgt op Dierendag een lekker fruitstokje.”