Volledig scherm
© Peter Hilz

Deze iconische winkels verdwenen eerder al uit het Twentse straatbeeld

ENSCHEDE - Het faillissement van Intertoys zorgt voor weer een iconische naam minder in het Twentse straatbeeld. Eerder viel al het doek voor winkelketens als Bart Smit, Kijkshop en de Free Record Shop. Een overzicht van ‘iconische’ namen die verdwenen zijn uit het straatbeeld.

1. Kijkshop

Door de glazen vitrines kijken naar de nieuwe stereo-installatie van je dromen. En vervolgens je bestelling met potlood invullen op een kladblokje. In vrijwel iedere (middel)grote plaats in deze regio zat er wel een: De Kijkshop. Van het Van Heekplein in Enschede, De Driehoek in Oldenzaal tot aan het Marktplein in Almelo.

De elektronicawinkel opende in 1973 voor het eerst zijn deuren. Begin vorig jaar ging Kijkshop ter ziele vanwege grote financiële problemen.

Volledig scherm
© ANP

2. Free Record Shop

Ooit begonnen als grammafoonplatenwinkel en later uitgegroeid tot dé winkel waar je de nieuwe Hitzone-cd, je favoriete dvd of een ouderwetsche lp scoorde. Het was in de jaren 90 niet gek om 40 gulden voor één cd’tje (!) neer te tellen.

Juist de opkomst van online streamingsdiensten als iTunes en later Spotify deed Free Record Shop de das om. Want wie wil er tegenwoordig nog tientallen euro’s voor één album betalen? Precies, we nemen wel Spotify-premium en streamen onbeperkt alle muziek die we maar willen horen. De Free Record Shop ging in het voorjaar van 2014 ter ziele.

Volledig scherm
2008: Een signeersessie bij de Free Record Shop in Nijverdal © Carlo ter Ellen

3. Arke

Arke: in de jaren 30 opgericht in Enschede door twee ondernemers, die het bedrijf in de decennia daarna uitbouwden tot een internationale reisorganisatie. De Tukkers verkochten hun als kool gegroeide bedrijf eind jaren tachtig aan het Duitse TUI, dat in 2015 besloot om te stoppen met de merknaam Arke. Het bedrijf was toen al even opgehouden als trouwe shirtsponsor van FC Twente.

Of er dan helemaal niets meer aan Arke herinnert in Enschede? Jawel. Het oude Arke-pand aan de Deurningerstraat, dat al sinds 2001 leegstaat, is menigeen een doorn in het oog. Maar goed nieuws: het pand ondergaat momenteel een flinke metamorfose.

Volledig scherm
© AD

4. Oad Reizen

De Overijsselse Autobusdiensten Reizen, beter bekend als OAD, was een van de grootste reisorganisaties van Nederland. Of je nou een busvakantie wilde, het vliegtuig ging pakken of naar Disneyland Parijs wilde: OAD regelde het voor je. Ooit begonnen in Borne, later het hoofdkantoor in Holten en andere vestigingen in onder meer Goor, Rijssen en Deventer. Veel Twentser werd de reisorganisatie niet.

De touroperator werd in het najaar van 2013 failliet verklaard. Het touringcarbedrijf maakte echter een doorstart, dus helemaal verdwenen is OAD niet. Vanuit Goor worden nog dagelijks busreizen georganiseerd.

Volledig scherm
Reismagazines van Oad Reizen © ANP XTRA

5. Sanders Supermarkten

Twentser dan Sanders Supermarkten kreeg je het bijna niet. Wie deed er geen boodschappen bij de groene supermarktketen? In 1955 opende het eerste filiaal in Enschede, waarna er nog 21 in Twente volgden. Groothandel Sligro (EMTÉ) nam Sanders in 2010 over, waarna de naam Sanders Supermarkten langzaam uit het straatbeeld verdween.

Sanders is binnenkort helemaal verleden tijd, want met het sluiten van de Vleescentrale in Enschede is het ook einde oefening voor het voormalige ‘Sanders-vlees’. Het sluiten van de vleescentrale is het gevolg van de verkoop van supermarktketen EMTÉ aan Jumbo en Coop.

Volledig scherm
© Robin Hilberink - DTCT

6. Bart Smit

‘Baaart, ruim je kamer nou eens op!’. Wist je dat Bart Smit in de beginperiode - we praten over de jaren 60 en 70 - naast speelgoed ook huishoudelijke artikelen verkocht? Maar ook ‘bolle Bart’ had de afgelopen jaren last van hevige concurrentie. Eigenaar Blokker Holding wilde daarom maar al te graag van de speelgoedwinkel af.

Nadat de Bart Smit-filialen in 2016 en 2017 werden getransformeerd tot Intertoys, werd de ‘iconische’ speelgoedzaak verkocht aan de Britse investeerder Alteri Investors. Het bankroet van Intertoys betekent nu ook het einde van de voormalige Bart Smit-winkels in Twente en de Achterhoek.

Volledig scherm
De Bart Smit in Oldenzaal © Fototoma Toma Tudor Photography

7. Schlecker

Schlecker. De drogisterijketen van Duitse komaf kwam je tot 2010 in zo'n beetje iedere Twentse stad of dorp tegen. Handig als je even een partij wc-papier of een fles wasmiddel nodig had. Maar net als veel andere failliete concerns, werd ook Schlecker ingehaald door de tijd en de hevige concurrentie.

Eind 2010 sloten de laatste Schlecker-filialen in Nederland hun deuren en twee jaar later was het Duitse concern bankroet. De oprichter en eigenaar werd in 2017 nog veroordeeld tot twee jaar cel voor grootschalige fraude rondom het faillissement.

Volledig scherm
Even boodschappen doen bij de Schlecker © ASSOCIATED PRESS

8. V&D 

Het was een van de blikvangers aan het Van Heekplein in Enschede: de V&D, met een winkeloppervlak van zo'n 10.000 vierkante meter. Maar het warenhuis had door heel Nederland flink last van de financiële crisis. In 2013, 2014 en 2015 werden er miljoenen euro's verlies gemaakt. Eind 2015 ging de V&D ter ziele, waardoor ook de vestiging in Enschede sloot.

Volledig scherm
De voormalige V&D in Enschede © Annina Romita

Is dit alles?

Nee, het lijstje met ooit zo beroemde winkels die verdwenen zijn uit Twente, is nog een stuk langer. De Bijenkorf, Van Leest, EDAH, Trekpleister, Hans Textiel, Schoenenreus en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ja, soms was het vroeger wel íets beter.