Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Deze Intertoys-winkels in Twente en de Achterhoek gaan definitief dicht

ENSCHEDE - Van de negentien Intertoys-vestigingen die in het verspreidingsgebied van deze krant liggen, gaan bij zes winkels de deuren definitief op slot. Dat is de conclusie nadat de speelgoedwinkelketen een doorstart maakt onder de vlag van de Portugese speelgoedspecialist Green Swan. De winkels gaan uiterlijk half mei dicht.

Intertoys publiceert deze vrijdag een lijst van winkels die geen onderdeel uitmaken van de doorstart en waar vanaf zaterdag 9 maart de opheffingsuitverkoop van start gaat. Dat betekent het einde voor twee Intertoys-filialen in Almelo: die aan de Grotestraat en de speelgoedwinkel aan de Windmolenbroekseweg.

Ook de Intertoys aan het Marktplein in Borne gaat de deuren sluiten, net als de speelgoedwinkel in De Driehoek in Oldenzaal. De Achterhoekse vestigingen in Eibergen (aan de Brink) en Lochem (aan de Molenstraat) maken ook geen onderdeel uit van de doorstart.

Modernisering en franchisenemers

In totaal 91 winkels gaan dicht. De vestigingen die openblijven worden flink gemoderniseerd. „De nadruk komt meer op beleving en goede service te liggen. Het moet echt een feestje zijn om in de fysieke winkel te zijn”, zegt woordvoerder David Brilleslijper van Intertoys.

In Twente heeft de speelgoedketen vijftien vestigingen, in het noordoostelijke deel van de Achterhoek zijn het er vier. Van alle filialen in dit gebied zijn er slechts zes franchisers, zelfstandige ondernemers die volgens de formule van de speelgoedketen werken: Rijssen, Haaksbergen, Vroomshoop, Vriezenveen, Wierden en Aalten. Die franchisenemers krijgen van Intertoys de gelegenheid om ‘hun aantal winkels uit te breiden.’ 

De vestiging van de Intertoys in Vriezenveen is inmiddels al gesloten, maar dat staat los van deze doorstart. „Het is de concurrentie van het internet, de huurkosten van het pand, andere kosten en onze leeftijd (63), waardoor we alleen nog met de winkel in Wierden verder willen”, vertelde franchisenemer Dirja Reinders - tevens eigenaar van het filiaal in Wierden - destijds aan deze krant.

Of de franchisenemers doorgaan onder de vlag van Intertoys is nog niet bekend. Green Swan gaat eerst met alle franchisers in gesprek voor een nieuwe overeenkomst, maar ‘streeft ernaar ook de franchisenemers in de doorstart te betrekken’.

Personeel nog in onzekerheid

Het Bornse filiaal van de keten maakt geen onderdeel uit van de doorstart, maar verwijst voor een reactie door naar het hoofdfiliaal van Intertoys zelf. Bij de XL-vestiging op Plein Westermaat, die wél onderdeel uitmaakt van de doorstart, zijn ze eveneens terughoudend. Wel is duidelijk dat de onzekerheid voor het personeel nog niet voorbij is. Het is namelijk nog niet helder welke werknemers mogen blijven: van de 3200 medewerkers die Intertoys heeft blijft er voor ongeveer de helft een baan over. Bij de XL-winkel in Hengelo zijn 24 mensen in dienst, voor wie na het faillissement allemaal het ontslag is aangevraagd.

Volledig scherm
De XL-winkel van Intertoys op Plein Westermaat in Hengelo maakt onderdeel uit van de doorstart. Voor het huidig personeel is nog niks zeker, want ongeveer de helft van de Intertoys-werknemers gaat niet mee naar nieuwe eigenaar Green Swan. © Carlo ter Ellen