Dinkelland telt meeste honderdplussers: check je gemeente

KaartENSCHEDE - De gemeente Dinkelland telt relatief gezien het hoogste aantal honderdplussers van deze regio. In de Noordoost-Twentse gemeente wonen 7 mensen die ouder zijn dan 100 jaar. 

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

2.189 honderdplussers had Nederland op 1 januari 2019. Dat zijn er 9 meer dan een jaar eerder en 36 minder dan in 2017. 85 procent van de honderdplussers is vrouw. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Gemeten naar inwoneraantal telt Dinkelland de meeste honderdplussers van deze regio (7 mensen). Almelo en Enschede volgen met respectievelijk 11 en 21 mensen van honderd jaar en ouder. Twenterand, Wierden, Borne en Aalten telt geen enkele inwoner die ouder is dan honderd jaar.

Afname

In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei volgens het CBS rond de 2.200 honderdplussers. Vanaf 2020 zal het aantal mensen dat ouder is dan een eeuw naar verwachting weer stijgen. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog, aldus het onderzoeksbureau.

De Enschedese Mathilde Elisabeth Agatha Ebberink-Vonk vierde onlangs haar 110de verjaardag. Wij zochten haar op: