Dit is één van de liedjes in het theaterspektakel Stork!

HENGELO - Het theaterspektakel Stork! krijgt steeds meer gestalte. Zondag was in Hengelo de kick-off voor vrijwilligers, orkestleden, de acteurs en de circa 40 Twentse amateurspelers. 

Het was gewoon een kennismaking met elkaar, in Metropool. Maar er was ook een verrassing. twee van de hoofdrolspelers - Roosmarijn Luyten en Niels Gooijer – zongen zo maar één van de nog maar net gereed gekomen liedjes: Wat als… Het leverde deze  exclusieve preview op (zie video). Het nummer was nog zo vers, dat de vertolking nog niet vlekkeloos ging. Maar het maakte wel indruk. Behalve Luyten en Gooijer zijn er hoofdrollen voor de in Borne geboren Laus Steenbeeke en Han Oldigs. 

Braakliggend

Het theaterstuk vertelt het verhaal van 150 jaar Stork door de ogen van een fictieve nazaat van de familie Stork. Het gaat over de familie, het bedrijf en de medewerkers, maar het is ook een  dromen en daden. De voorstellingen zijn van 20 augustus tot en met 23 september op een nu nog braakliggend terrein van Stork. Het gaat steeds om een arrangement van 55 euro met een volledige maaltijd. 

In de etalage

De makers van het theaterspektakel Stork! gaan hun productie van meet af aan ook landelijk in de etalage zetten. Het muziek-theaterstuk over het Twentse familiebedrijf Stork is een prachtig streekverhaal, maar heeft een veel grotere impact, meent producent Gerard Cornelisse. "Stork zit immers overal. Van Sneek tot Amsterdam." Het theaterstuk zal dan ook nog een officiële presentatie krijgen in Amsterdam. In de slipstream van het theaterstuk komt er ook een boek uit en een documentaire over Stork.

Het Verzet Kraakt

Cornelisse was ook producent van het succesvolle Almelose stuk Het Verzet Kraakt, dat rond de 30.000 bezoekers trok. De productie trok landelijk aandacht, zonder dat daarvoor gericht promotie was gedaan. "Toen we daar aan toe waren, zaten alle voorstellingen al vol." Met Stork! wordt meteen rekening gehouden met bezoekers uit heel het land. Cornelissen hoopt daarbij ook alle gepensioneerden van Stokvestigingen – zeker 2000 man - naar de voorstelling te laten komen.

'Wees trots'

Stork! Is eigenlijk het tweede deel van een vierluik. In 2019 volgt De Kelk over het leven van Ariëns en het ontstaan van de landelijke katholieke Arbeidersbeweging. Daarna komt er een theaterstuk over de Jutestaking in Rijssen (2020). Ook die worden geproduceerd door Cornelisse. De van oorsprong Amsterdamse theatermaker is gegrepen door de rijke Twentse geschiedenis. “Ik dacht: waarom staan jullie niet op. Wees trots.” 

Volledig scherm
De aftrap theaterspektakel Stork: de cast met de musici © Reinier van Willigen
Volledig scherm
Er wordt ademloos geluisterd naar het lied 'Wat als...'. Het nummer is nog maar net klaar en is een van de liedjes in het toekomstig theaterstuk Stork!. © Reinier van Willigen