Volledig scherm
© Thinkstock

Dit verdient de burgemeester en wethouder in uw gemeente

KaartENSCHEDE - De coalitiebesprekingen en -onderhandelingen in veel gemeenten in Twente en de Achterhoek zijn momenteel in volle gang. Maar wat verdient een burgemeester, wethouder of raadslid eigenlijk in uw gemeente?

Raadsleden, wethouders en burgemeesters krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden binnen het bestuur van een gemeente. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarvoor zij werken.

Verschillen

Waar een wethouder in Enschede ruim 8.700 euro bruto per maand verdient, moet een wethouder in Losser het doen met een kleine 6.000 euro per maand. En waar de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen een salaris van ruim 10.600 euro per maand krijgt, moet zijn collega Rob Welten (Borne) het doen met 7.300 euro per maand.

Ook bij raadsleden zijn er flinke verschillen tussen de Twentse en Achterhoekse gemeenten. Een raadslid in Hengelo krijgt een vergoeding van ruim 1.400 euro per maand, terwijl raadsleden in Oldenzaal, Rijssen-Holten en Oost Gelre het moeten doen met een kleine 960 euro per maand.

Grafiek

In de grafiek hieronder is te zien hoeveel een raadslid, wethouder of burgemeester in uw gemeente verdient. Door op de rode balk te gaan staan, verschijnt het bedrag in beeld.

(Lees verder onder de grafiek)

Raadsleden

De hoogte van de vergoeding is in de wet vastgelegd en wordt ieder jaar opnieuw bepaald. De vergoeding voor raadsleden wordt vastgesteld op basis van het indexcijfer 'CAO lonen overheid', inclusief bijzondere beloningen van het CBS. De vergoeding voor dit jaar is even hoog als die in 2017. Het bedrag voor 2017 is aan het einde van het jaar nog bijgesteld. Dat was een inflatiecorrectie.

Voor burgemeesters en wethouders werkt het iets anders: hun vergoeding wordt vastgesteld op basis van de salarisontwikkeling van de rijksambtenaren. Als de bezoldiging voor de rijksambtenaren verandert, volgens de CAO, dan wordt dit ook aangepast voor de wethouders en burgemeesters in een gemeente. 

Opspraak

Het grote verschil tussen de vergoedingen voor raadsleden in de grote en kleine gemeenten was de laatste tijd in opspraak. Raadslid.nu deed een onderzoek onder raadsleden, waaruit bleek dat een meerderheid voor het verkleinen van het gat tussen de vergoedingen was. De belangrijkste reden die zij hiervoor in het onderzoek aanvoeren is dat raadsleden vaak ongeveer evenveel tijd en energie steken in hun taken in de gemeenteraad, ongeacht de grootte van de gemeente.