Volledig scherm

Dit zijn de 11 meest gelezen artikelen op Tubantia.nl in 2017

ENSCHEDE - 2017. Op onze website het jaar van mensen die voor elkaar opkomen, letterlijk stilstaan bij bijzondere gebeurtenissen en hun nek uitsteken om een verschil te maken. Het jaar waarin de kracht van sociale media zich op positieve en negatieve wijze toont. En een jaar waarin we lachen en trots zijn op onze Twentse taal en afkomst. Dit zijn de 11 meest gelezen artikelen op Tubantia.nl.

1. Turkse eigenaar autobedrijf in Almelo antwoordt ijzersterk op racistische mail

Volledig scherm
Erkan Akbas, eigenaar van autobedrijf V-Max in Almelo © Lenneke Lingmont

De reactie van Almelose ondernemer Erkan Akbas op een racistische mail maakte de tongen los in april. 'Is het een ex-turkenauto?', vroeg een potentiële klant aan de eigenaar van autobedrijf V-Max. Abkas, zelf van Turkse afkomst, diende de klant vervolgens ijzersterk van repliek. 'Eh nee, de vorige eigenaar was een Nederlandse homofiel, voor zover dat misschien ook wat uitmaakt voor je.' Ook wijst Akbas de man nog even fijntjes op een taalfout: 'Het is trouwens het onderhoud, niet de onderhoud'. Lees hier de volledige mailwisseling.

2. Nederlands? Deze uitspraken zijn hartstikke Twents!

Volledig scherm

De vaatwasser uitpakken, de otto aan de straat zetten en niet goed te pas zijn. Het zijn uitspraken die - voor ons Tukkers - Nederlands lijken, maar eigenlijk hartstikke Twents zijn. De lijst met zogenoemde Twentismen ging viral op sociale media. Benieuwd welke uitspraken nog meer niet Nederlands, maar toch echt Twents zijn? Klik dan hier.

3. Beeld 2 jochies in Geesteren tijdens Dodenherdenking maakt indruk

Volledig scherm
© Joop Heisterberg

Twee jochies die in Geesteren van hun fiets stapten tijdens Dodenherdenking maakten in de hele regio indruk. Een buurtbewoner zag de jongetjes vlak voor de klok van acht fietsen met hun sportspullen. Om klokslag 20.00 uur stopten de kinderen en bleven ze staan. Twee minuten lang.

4. Hartenkreet eenzame Larissa (21) uit Markelo: wie wil er vrienden worden?

Volledig scherm
© Lars Smook

Larissa Nijkamp uit Markelo deelde in januari haar hartenkreet: wie wil er vrienden worden. De 21-jarige heeft vanwege een hersenbeschadiging een laag IQ en heeft sinds ze van school is nauwelijks contact met andere jongeren. ,,Ik wil gewoon iemand met wie ik een keertje kan schaatsen als er ijs ligt, of die met me wil winkelen”, vertelde ze begin dit jaar wanhopig. De oproep van de eenzame vrouw bereikte honderdduizenden mensen en leverde een stroom aan reacties  en vriendschapsverzoeken op.

5. Politie waarschuwt voor beelden dodelijk ongeval Almelo

Volledig scherm
Bloemen op plek van dodelijk ongeluk in Almelo, bij de kruising Windmolenbroeksweg - Vincent van Goghplein © Lars Smook

Begin dit jaar kwam een 16-jarige jongen om het leven bij een noodlottig ongeval in Almelo. De jongen werd vlak voor een druk bezocht winkelcentrum aangereden door een auto. Beeldmateriaal van het drama circuleerde al snel online. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kregen de beelden onder ogen. Dit zorgde voor veel ophef in de stad. De politie verzocht met klem de beelden niet te verspreiden en ook de burgemeester van Almelo sprak zijn afschuw uit over de foto's.

6. Vrouw (24) zwaar mishandeld in Losser

Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Een 24-jarige vrouw uit Losser werd in de nacht van 3 op 4 september bewusteloos geslagen voor Grand Café Smit. De vrouw stond met vriendinnen te wachten voor het Losserse jongerencafé toen ze door twee jongens werd belaagd. Ze werd zo hard in haar gezicht geslagen dat ze buiten bewustzijn raakte. Volgens ooggetuigen leek de 24-jarige 'een willekeurig slachtoffer.'

7. Grootste sneakerketen van Europa opent in Enschede

Volledig scherm
De elfde vestiging van Snipes in Nederland werd in mei geopend aan de Kalanderstraat © Emiel Muijderman

De binnenstad van Enschede was in 2017 enorm in trek bij winkelketens. Zo opende de grootste Zara van Europa de deuren aan het Van Heekplein, kwam G-Star Raw naar de Kalanderstraat,  en opende BN'er Nikkie Plessen haar tiende Nikkie Brand Store aan de Langestraat. Grootste aandachttrekker bleek Snipes, de grootste sneaker- en streetwareketen van Europa. De keten opende eind mei een vestiging in de Enschedese binnenstad.

8. Turkse transgender Aleyna (24) uit Twente trotseert haat

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Transgender Aleyna Gelegen uit Hengelo stak in maart in Tubantia haar nek uit door openhartig te praten over haar strijd om een volwaardige vrouw te worden. De 24-jarige van Turkse afkomst deed dit ondanks de haat die ze voelde van veel islamitische geloofsgenoten. „Ik wil een voorbeeld zijn voor transgenders. En ik wil dat het geen taboe meer is. Zeker onder Turken en Marokkanen.” Hoe het nu met haar gaat, lees je hier.

9. Onur (15) uit Enschede springt van flat na ontdekken naaktfoto op Instagram

Volledig scherm
Scholieren en vrienden in februari in Enschede bij de woning van de Turkse jongen Onur. © Lucien Baard

Het verhaal van de 15-jarige Onur uit Enschede schokte het hele land. De puber wilde nadat intieme foto's van hem werden verspreid op internet, niet meer verder leven. “Ik ga doei. Sorry voor alles. Ik doe internet uit dus je kan sturen wat je wil. Het heeft geen nut", waren zijn laatste woorden voor hij van een flat sprong op 21 februari.

10. Fietser (16) overleden na aanrijding in Almelo

Volledig scherm
© Patrick Weegink/News United

Een 16-jarige Almeloër kwam eind januari om het leven bij een ongeval op de kruising van de Windmolenbroeksweg en het Vincent van Goghplein. De jongen werd op zijn fiets aangereden door een automobilist. In eerste instantie werd nog gesproken over een gewonde. Later bleek de jongen aan zijn verwondingen te zijn bezweken.  Zoals hierboven beschreven circuleerden beelden van het ongeval snel op internet.

11. Vader gedode Sandra uit Enschede vindt het onverteerbaar: dader mag op verlof

Volledig scherm
Sandra van Duijl © Privéfoto

Dat de dader van de gewelddadige dood van Sandra van Duijl (18) uit Enschede sinds dit najaar op begeleid verlof mag, riep veel reacties op. Vader Robert van Duijl noemde het nieuws in oktober 'pijnlijk, gevaarlijk en niet te bevatten'. Met het schokkende nieuws over Anne Faber nog vers in het geheugen plaatste de vader een hartenkreet op Facebook: "De wet moet echt worden veranderd". Naar aanleiding van het verhaal stelde de PVV kamervragen.